Klaus Iohannis l-a primit pe vicepremierul Turkmenistanului

Autor: Andrei Radu
Publicat: 17-03-2017 13:38

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 17 martie a.c., pe domnul Rașid Meredov, Vicepremierul și Ministrul Afacerilor Externe al Turkmenistanului, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de consolidare a relaţiei bilaterale de parteneriat, astfel cum este definit prin Declaraţia Comună a Preşedintelui României şi Preşedintelui Turkmenistanului din anul 2009 şi în Planul de acţiuni din anul 2012 pentru punerea în aplicare a Declaraţiei Comune.

Citește și: Cătălin Flutur reacționează după ce a fost pus sub URMĂRIRE PENALĂ de DNA: 'Vom trece cu toții'

În acest sens, Președintele României a salutat aniversarea, în acest an, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări şi a evidențiat importanța dezvoltării cooperării economice în domenii de referință pentru parteneriatul dintre România și Turkmenistan - energetic, al transporturilor, dar şi în ce priveşte comerţul bilateral.

Vicepremierul Meredov a exprimat aprecierea deosebită pentru foarte bunele relaţii politice dintre cele două țări, precum şi în cadru multilateral, arătând că, pentru ţara sa, România reprezintă poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa. Din acest punct de vedere, a subliniat interesul ţării sale pentru exportul gazului turkmen spre Europa, inclusiv prin intermediul proiectului AGRI. În acest context, a avut loc un schimb de opinii cu privire la stadiul concretizării proiectului conductei transcaspice de transport al gazului natural.

De asemenea, a fost discutată problematica asigurării conectivității între Europa și Asia Centrală, prin realizarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, iniţiat de România şi Turkmenistan, ce valorifică legătura directă peste Marea Neagră a portului maritim Constanța și a porturilor georgiene. Înaltul oficial turkmen a reiterat susţinerea puternică a ţării sale pentru acest proiect.

A fost totodată abordat stadiul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turkmenistan, Președintele Klaus Iohannis exprimând sprijinul României pentru dezvoltarea şi aprofundarea acestora.