România pierde sute de milioane de euro din cauza pieţei negre de ţigări

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 17-03-2017 22:09

Două tiruri de ţigări de contrabandă se consumă zilnic în România. Cele mai multe vin peste frontiera cu Republica Moldova. Iar România este ţara europeană cu cea mai mare expunere la acest flagel, pentru că are cea mai lungă frontieră cu state care nu fac parte din Uniune.

Calculele producătorilor de ţigări sunt cele mai alarmante. Piaţa neagră a tutunului din România este acum de peste 16% din consum. Iar un punct procentual înseamnă, în bani, 38 de milioane de euro, sumă neîncasată la bugetul de stat. Conform ultimului studiu realizat de Novel Research, frontiera de nord-este este cea vulnerabilă. Şeful vămilor din Moldova, Vitalie Vrabie, vede doar o problemă de imagine pentru ţara sa. Marea problemă ar fi tranzitul. Vitalie Vrabie mai spune că, în Republica Moldova, se produc ţigări, dar acestea sunt comercializate numai pe căi legale. Cât despre ce se întâmplă în Transnistria, oficialul moldovean spune că nu are cunoştinţă, fiind o zonă imposibbil de verificat de către autorităţile de peste Prut.

Piaţa neagră din ţara noastră este dominată, însă, de aşa numitele ţigări "cheap whites", a căror provenienţă şi al căror fabricant nu este cunoscut. În Uniunea Europeană, nivelul traficului ilegal de ţigări este de 10% - o ţintă la care România doar visează. Vameşii îşi fac mereu planuri pentru a fi mai eficienţi, dar statisticile nu sunt mereu în avantajul lui, conform TVR. Între timp, traficanţii găsesc metode tot mai sofisticate pentru a trece ţigările peste graniţă. Cele mai eficiente sunt acum dronele. Se transportă cantităţi mici, dar şi sansele ca pachetele să ajungă la destinaţie fără a fi detectate de graniceri sunt mai mari.