Răsturnare de situație în cazul puciului din Turcia. Ce spune șeful agenţiei de spionaj din Germania

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 18-03-2017 15:19
Actualizat: 18-03-2017 22:11

Clericul musulman Fethullah Gülen nu s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate din iulie din Turcia contrar afirmaţiilor Ankarei care susţine ferm această acuzaţie, a declarat sâmbătă într-un interviu acordat presei şeful Serviciului german de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, relatează AFP, potrivit agerpres.ro

"Turcia a încercat la diferite niveluri să ne convingă. Dar până acum nu a reuşit să o facă", a declarat Bruno Kahl într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

Noul șef ANAF intră în FORȚĂ: Anunțul care îi pune pe jar pe datornici


Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite ale Americii, este acuzat de autorităţile de la Ankara de plănuirea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016 din Turcia. El neagă categoric orice implicare în puciul eşuat. Mişcarea sa este numită de către autorităţile turce FETO, acronim pentru "Organizaţie teroristă a susţinătorilor lui Fethullah", şi este acuzată de liderii turci că ar fi responsabilă pentru moartea a 248 de persoane în timpul puciului eşuat.

România, sancțiune DRASTICĂ din partea UE din cauza unei legi CONTROVERSATE


"Ceea ce am văzut după puci, ar fi avut loc oricum, poate nu cu aceeaşi amploare şi nu cu aceleaşi măsuri radicale", a adăugat Kahl. 

"Lovitura de stat a fost un pretext binevenit", a adăugat el, referindu-se la măsurile represive luate de autorităţile de la Ankara din vara anului trecut. 

După puciul eşuat, peste 41.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi peste 100.000 au fost destituite sau suspendate din funcţie, în special profesori, poliţişti şi magistraţi. Zeci de publicaţii şi asociaţii au fost de asemenea închise şi numeroşi jurnalişti au fost concediaţi. 

"Puciul nu a fost iniţiat de stat. Înainte de 15 iulie o mare epurare condusă de guvern începuse deja", a explicat şeful BND. "Acesta este motivul pentru care o parte dintre militari au crezut că ar trebui să se implice rapid în puci înainte să fie chiar ei afectaţi (de epurări)", a spus el. "Însă era prea târziu şi chiar ei au făcut obiectul epurărilor", a adăugat el.