A dat informații unui spion rus, acum și-a pierdut mandatul de deputat

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-03-2017 19:24

Parlamentul lituanian a demarat miercuri procedurile pentru privarea de mandat a deputatului social-democrat Mindaugas Bastys, căruia i se reproşează legăturile cu un fost spion rus şi cu o companie din sectorul energiei controlată de Moscova, relatează AFP.

Mindaugas Bastys (52 de ani) a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al parlamentului, după ce a fost privat de certificatele de înaltă securitate de către serviciul de informaţii al Lituaniei, ţară membră a NATO şi a zonei euro. El s-a suspendat şi din Partidul Social-Democrat, membru al coaliţiei centriste de la putere, scrie agerpres.ro.

Comisiile parlamentare pentru securitate naţională şi pentru apărare ''trebuie să clarifice dacă relaţiile lui Bastys au reprezentat o ameninţare pentru securitatea naţională şi dacă aceste legături posibile au putut avea un impact asupra deciziilor politice'', a indicat preşedintele camerei, Vytautas Bakas.

Într-o scrisoare către parlament, şeful serviciilor secrete lituaniene, Darius Jauniskis, a evocat presupusele relaţii personale ale lui Bastys cu un fost spion KGB, neidentificat oficial, cu reprezentanţi ai grupului rus de energie nucleară Rosatom şi cu o televiziune rusă.

Bastys a admis că legăturile sale ar putea fi problematice din punct de vedere etic, dar a afirmat că ele nu au pus în pericol secrete de stat.