Avocatul Poporului intervine în cazul copiilor ținuți sclavi de cămătari, în Mureș

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 24-03-2017 12:20

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia din judeţul Mureş, unde copii erau ţinuţi sclavi de cămătari, dacă părinţii nu-şi plăteau datoriile. 

Potrivit unui comunicat transmis vineri, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia unor copii ţinuţi sclavi de cămătari, în judeţul Mureş, dacă părinţii nu-şi plăteau datoriile, iar sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 22 şi 52 din Constituţie, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, protecţia copiilor şi a tinerilor şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

PERICOLELE din spatele industriei food porn. DETALIILE care îngrijorează


"Potrivit postului de televiziune Pro Tv, 'cele două familii de cămătari locuiesc în Sâncrai, la doar câţiva kilometri de Târgu Mureş. Conform DIICOT, începând cu 2013, au pus la punct un sistem de împrumut prin care 'clienţii' garantau cu alocaţiile copiilor şi cu ajutoarele sociale. Aceştia îi împuterniceau pe suspecţi să ridice sumele primite de la stat, în cazul în care ei nu-şi achitau datoriile. Dobânda ajungea uneori şi la 100% pe lună. Dacă suma nu acoperea împrumutul, îi obligau pe copiii rău-platnicilor să-i slujească în gospodărie, până la stingerea datoriilor'. Conform materialului de presă sus-amintit, 'în urma descinderilor efectuate de poliţişti, au fost eliberaţi trei copii minori provenind din aceeaşi familie, dar şi un frate mai mare al acestora. La domiciliul suspecţilor, anchetatorii au găsit procuri notariale, carduri bancare, contracte de împrumut şi suma de 60.000 de lei. Cinci persoane au fost reţinute, iar alţi doi suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar", se mai arată în comunicat.