Traficul de artă furată în scopul finanţării terorismului, în prim-planul agendei summitului G7

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-03-2017 00:13

Lupta împotriva traficului de artă furată este pe primul loc în agenda primei întâlniri a miniştrilor culturii din statele G7 al celor mai puternic industrializate ţări care se va desfăşura pe 30-31 martie la Florenţa, a declarat marţi ministrul italian al culturii, relatează DPA. Traficul de artă furată a devenit una dintre cele mai importante surse de finanţare pentru organizaţiile teroriste, a spus Dario Franceschini.

"Este una dintre activităţile de terorism. Filmez distrugerea, apoi închid camerele şi încerc să vând ce am furat pe piaţa neagră, pentru a finanţa terorismul", a explicat Franceschini. Potrivit Huffington Post, gruparea militantă Statul Islamic a "câştigat milioane trecând ilegal peste graniţe şi vânzând vestigii furate".

Publicaţia a dat exemplul unui raid american din 2015 al armatei SUA care a vizat un lider al Statului Islamic în Siria în urma căruia au fost descoperite "chitanţe pentru tranzacţii cu antichităţi în valoare de 1,3 milioane de dolari". Marţi, la Roma, Franceschini a spus că forţele de poliţie trebuie să facă schimb de informaţii, iar comunitatea internaţională trebuie să realizeze o bază de date comună cu bunuri furate şi traficate, fiecare obiect cuprins având o carte de identitate internaţională. "Este important să avem o fotografie şi o menţiune a caracteristicilor fiecărui bun cultural din lume", a spus el, conform Agerpres.

La summitul G7 cultural va fi prezent generalul de brigadă Fabrizio Parrulli, comandant al departamentului carabinierilor pentru protecţia moştenirii culturale. El s-a adresat la Consiliul de Securitate al ONU la 24 martie, când a fost aprobată în unanimitate o rezoluţie de condamnare a distrugerii culturale ca instrument de finanţare a terorismului. "Singura cale de a proteja moştenirea culturală este prin intermediul cooperării strânse interagenţii transfrontaliere", a mai spus Parrulli.