PPE avertizează că unitatea blocului comunitar va fi esenţială în negocierea Brexit-ului

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-03-2017 16:25

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi secretarul său general, Antonio López-Istúriz, au cerut miercuri ţărilor Uniunii Europene să fie unite în faţa Brexit-ului, declanşat acum oficial de premierul britanic Theresa May, în timp ce negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat că 'astăzi este prima zi a unui drum foarte dificil', relatează agenţiile EFE şi Reuters.

'În ultima perioadă a trebuit să facem faţă multor confruntări şi am ieşit nevătămaţi. Unitate şi să muncim împreună - este ceea ce trebuie să facem', a spus Joseph Daul în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate în Malta, unde are loc Congresul PPE. El s-a referit şi la alte provocări cărora UE trebuie să facă faţă în perioada următoare, dintre care a subliniat alegerile din Franţa şi Germania, precum şi implicaţiile rezultatului acestor alegeri pentru ansamblul blocului comunitar.

'Până în septembrie, după alegerile germane, nu vom putea şti care este drumul pe care va merge Europa, dar vom face totul ca să nu triumfe populiştii', a indicat Joseph Daul. La rândul său, López-Istúriz a semnalat că 'tradiţia istorică a diplomaţiei britanice este să divizeze ţările europene', dar s-a declarat sigur că în cazul Brexit-ului acest lucru nu se va întâmpla. Prezent şi el în Malta, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că ziua de astăzi, când guvernul britanic a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, 'este prima zi a unui drum foarte dificil', dar în acelaşi timp este şi un 'moment-cheie' pentru UE, conform Agerpres.

El a subliniat că, în negocierile care vor urma, pentru blocul comunitar este important să obţină 'un acord corect' nu doar în ceea ce priveşte condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, ci şi pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar însuşi.