Meleşcanu a subliniat rolul Consiliului de Afaceri Americano - Român la MAE

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-03-2017 20:30

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat rolul pe care Consiliul de Afaceri Americano - Român l-a avut în ultimii ani în amplificarea volumului schimburilor comerciale bilaterale, afirmaţie făcută cu ocazia primirii, miercuri, la sediul MAE, a delegaţiei AMRO, aflată în România cu prilejul celei de-a cincea misiuni anuale de promovare economică. Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a reiterat, în context, angajamentul Guvernului pentru consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA prin identificarea de noi proiecte de colaborare.

"Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat şi o serie de performanţe ale economiei româneşti, precum şi prognozele pozitive pentru 2017. De asemenea, a făcut o scurtă trecere în revistă a politicilor economice promovate de Guvern prin Programul de Guvernare, pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, pentru asigurarea stabilităţii, transparenţei şi predictibilităţii cadrului legislativ. A reconfirmat interesul autorităţilor române pentru creşterea investiţiilor americane în România, precum şi pentru proiecte de promovare a companiilor româneşti în SUA", precizează sursa citată.

În comunicat se mai arată că delegaţia AMRO a mulţumit şefului diplomaţiei române pentru sprijinul constant acordat iniţiativelor Consiliului şi în derularea dialogului cu instituţiile româneşti din administraţia centrală, reprezentanţii conducerilor companiilor americane exprimându-şi satisfacţia pentru proiectele de investiţii pe care le desfăşoară în România, precum şi interesul de a contribui la amplificarea schimburilor economice româno-americane. MAE menţionează, de asemenea, că în cadrul discuţiilor a fost amintită misiunea economică guvernamentală americană Trade Winds, care urmează să fie desfăşurată de Departamentul Comerţului al SUA, în luna octombrie 2017, într-o serie de state din Europa de Sud-Est, Forumul Trade Winds pentru toată regiunea urmând să aibă loc la Bucureşti în perioada 18-20 octombrie 2017, conform Agerpres.

Comunicatul precizează că, în prezent, AMRO are în componenţă 18 companii americane de renume, printre care: ADM, Amgen, Amerocap, Boeing, Cargill, Coca-Cola Company, Eli Lilly, ExxonMobil, Lokheed Martin, MetLife, Mega Company, Parsons, Pfizer, Philip Morris International, Smithfield, Textron, Timken şi Warburg Pincus, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări, iar conducerea Consiliului este asigurată, în prezent, de compania Smithfield.