Malaezia va trimite corpul fratelui vitreg al lui Kim Jong-Un în Coreea de Nord

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 30-03-2017 17:18

Corpul lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un asasinat pe aeroportul din Kuala Lumpur în luna februarie, va fi trimis în Coreea de Nord, a declarat joi premierul malaezian Najib Raza, punându-se astfel capăt conflictului diplomatic izbucnit în urmă cu aproape şapte săptămâni între cele două ţări, relatează AFP şi Reuters. În plus, nouă malaezieni reţinuţi de autorităţile nord-coreene la Phenian de la începutul conflictului diplomatic declanşat de moartea lui Kim Jong-Nam se vor putea întoarce în ţara lor, a afirmat Najib într-un comunicat. Avionul la bordul căruia se vor afla cei cinci cetăţeni malaezieni urmează să ajungă la Kuala Lumpur vineri dimineaţa, la ora 05:00 ora Malaeziei (21:00) GMT.

'După finalizarea autopsiei şi primirea unei scrisori din partea familiei persoanei decedate care solicită ca trupul să fie trimis în Coreea de Nord, medicul legist a aprobat transferul rămăşiţelor pământeşti', a spus Najib în comunicat, care nu menţionează însă numele lui Kim Jong-Nam. Acesta din urmă a fost asasinat pe aeroportul din Kuala Lumpur pe data de 13 februarie, conform Agerpres.

Poliţia maleziană a afirmat că fratele vitreg al liderului nord-coreean a fost ucis de două femei - o indoneziancă şi o vietnameză - care i-au aruncat în faţă agent neurotoxic VX, extrem de puternic. Cele două femei au fost acuzate de uciderea lui Kim Jong-Nam. O declaraţie publicată de guvernul nord-coreean arată că cele două ţări au reuşit, în urma unei reuniuni la Kuala Lumpur, 'să rezolve problemele care au rezultat din decesul unui cetăţean al RPDC' în Malaezia.