Federica Mogherini: UE poate umple golul lăsat de Marea Britanie în materie de apărare

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 31-03-2017 14:56
Actualizat: 31-03-2017 15:14

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate comună, Federica Mogherini, a dat asigurări vineri că statele membre ale UE vor putea umple golul lăsat de Marea Britanie după Brexit în domeniul apărării şi securităţii comunitare, care va continua să funcţioneze 'la perfecţie', informează EFE, conform agerpres.

Londra 'contribuie în proporţie de doar 3% din capacităţile noastre civile la operaţiunile şi misiunile UE şi cu 5% din capacităţile militare', a declarat Mogherini la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

ATENŢIE, români! Germania introduce o TAXĂ de drum pentru toţi şoferii străini

'Evident că este o contribuţie valoroasă, dar este la fel de evident că, şi fără această contribuţie, apărarea şi securitatea UE pot continua să funcţioneze la perfecţie', a insistat ea, în a cărei opinie, contribuţia Marii Britanii la apărarea şi securitatea europene 'este importantă, dar este limitată'. 'Nu este un procent pe care alte state să nu-l poată acoperi odată ce s-a produs ieşirea acestei ţări' din UE, a adăugat ea.

Totodată, Mogherini şi-a exprimat speranţa stabilirii unei cooperări bune şi solide în domeniul securităţii şi apărării, chiar şi după Brexit. 'Este sigur că UE şi Marea Britanie vor continua să coopereze în acest domeniu, inclusiv prin intermediul cooperării noastre în cadrul NATO. Nu am fost informată că Marea Britanie ar intenţiona să iasă din NATO', a glumit Mogherini, adăugând că Alianţa Nord-Atlantică 'va continua să fie un for comun'. În orice caz, a subliniat Mogherini, 'cifrele cu care Marea Britanie contribuie în prezent la operaţiunile de securitate şi apărare a UE nu sunt atât de mari cât să creeze o problemă pentru UE în viitor'.

Diplomaţi ai Ambasadei SUA, concediaţi pentru consum şi trafic de DROGURI - VIDEO

În privinţa cooperării cu Statele Unite, şefa diplomaţiei europene a declarat că SUA şi UE vor continua să lucreze împreună şi că au loc contacte 'bune şi frecvente'. 'Există unele domenii în care avem puncte de vedere diferite, cum ar fi comerţul sau mediul înconjurător, însă există altele în care conlucrăm bine şi vom continua să o facem', a declarat Mogherini, care a precizat că, practic, au loc contacte zilnice cu administraţia preşedintelui Donald Trump şi că inclusiv pentru vineri are programată o conversaţie telefonică cu vicepreşedintele american Mike Pence.