Libia critică operaţiunea europeană Sophia din Marea Mediterană

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 31-03-2017 18:45

Ministrul de externe din guvernul libian de uniune naţională (GNA), Mohamad Taher Siala, a declarat vineri, la Varşovia, că operaţiunea europeană Sophia, destinată combaterii traficului de migranţi în Marea Mediterană, 'încurajează migraţia', relatează AFP. 'Pur şi simplu pentru că înainte migranţii luau în calcul toate riscurile', de la traversarea Libiei, apoi a Mediteranei, până la insulele italiene Lampedusa sau Pantelleria, a declarat Mohamad Taher Siala.

'Astăzi, ei nu calculează decât riscul de a traversa Libia şi de a ieşi din apele teritoriale libiene. Numai aceste riscuri, pentru că apoi ei sunt salvaţi de nave (ale operaţiunii Sofia) care-i duc în Europa, în condiţii de siguranţă. Cred că această operaţiune ar trebui regândită', a spus el în marja unei întrevederi cu omologul său polonez Witold Waszczykowski.

Operaţiunea navală Sophia, lansată în 2015, este în principal destinată salvării migranţilor care încearcă să traverseze Mediterana în ambarcaţiuni improvizate supraîncărcate. În acest context, UE a început, de asemenea, să instruiască Gărzile de Coastă libiene. 'Nu am nicio altă soluţie' să ofer, a declarat ministrul libian. 'Cu excepţia, desigur, dezvoltării economice a ţărilor de origine (ale migranţilor) şi un mai bun control al frontierelor. 'Însă, dacă veţi continua să-i trimiteţi acasă, apoi să-i vedeţi venind iar şi să-i trimiteţi iar înapoi, nu puteţi opri astfel migraţia', a mai spus el, sugerând programe de investiţii în ţările de origine ale migranţilor şi în zonele din Libia afectate de fluxul migrator.

Însă, trebuie mai întâi să ajutaţi Libia să-şi rezolvare problemele (de securitate şi politice), să instituie un guvern central puternic care ar fi un bun partener pentru Europa, a adăugat Taher Siala, conform Agerpres. 'Vine vara, marea este mai puţin agitată şi cred că numărul (de migranţi) ar putea creşte', a conchis el.