De ce REFUZĂ Guvernul să-și asume legea salarizării unitare (surse)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 04-04-2017 19:09

Proiectul de lege privind salarizarea unitară este în prezent finalizat, iar legea va fi semnată ca iniţiativă parlamentară, urmând ca dezbaterea pe marginea acestuia să fie la Parlament. Proiectul va fi semnat joi la CExN al PSD, care se va reuni la Sinaia, a anunţat luni preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Vezi și: Cum arată noua Lege a salarizării unitare care va fi depusă la Parlament/ DOCUMENT

Vezi și: Parlamentarii tot NU pot să-și angajeze rudele. Cum se schimbă Codul Penal/ INTERVIU

Acest mod de a acționa a stârnit nemulțumirea liberalilor, care au cerut Guvernului să-și asume răspunderea pe proiect, să-l trimită la Parlament ca inițiativă legislativă proprie, nu ca inițiativa unor parlamentari. Aparent o diferență nesemnificativă, modul de a iniția legea salarizării unitare are o importanță majoră, iar social-democrații încearcă să evite unele tensiuni, în vreme ce liberalii le-au „mirosit” tehnica.

Surse din coaliția de guvernare au declarat, pentru stiripesurse.ro, că Guvernul are un scop precis: accelerarea procesului de adoptare a legii. În cazul unei inițiative a Executivului, proiectul ar trebui să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile. Mai mult, în discuțiile de până acum au existat probleme cu unele sindicate, în special cu lideri suspectați de interese care depășesc sfera sindicală. Adoptarea în Parlament s-ar putea face în regim de urgență, iar perioada mai scurtă de dezbateri, de această dată în comisiile de muncă din Legislativ, ar oferi o marjă de manevră mai mică pentru sindicate.