Un opozant acuză SUA de provocarea atacului chimic, Washingtonul îl învinuieşte pe Assad

Autor: Andrei Radu
Publicat: 05-04-2017 06:49

Presupusul atac cu arma chimică din Siria a fost încurajat de poziţia Statelor Unite faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, a acuzat marţi un membru al opoziţiei siriene.

"Prima reacţie a sirienilor este că aceasta e o consecinţă directă a declaraţiilor americane că Assad nu este o prioritate şi i se acordă timp şi i se permite să rămână la putere", a declarat Basma Kodmani redacţiei din Washington a agenţiei Reuters.

Citește și: Coreea de Nord provoacă noi TENSIUNI: O nouă RACHETĂ a fost lansată în Marea Japoniei

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat marţi la atacul din provincia siriană Idlib ceva mai târziu decât alţi şefi de stat. Într-un comunicat, Casa Albă a afirmat că "aceste acţiuni odioase ale regimului lui Bashar al-Assad sunt o consecinţă a slăbiciunii şi nehotărârii fostei administraţii - cea a predecesorului lui Trump, Barack Obama. "Preşedintele Obama a declarat în 2012 că va trage o 'linire roşie' împotriva utilizării armelor chimice, după care nu a făcut nimic", se afirmă în documentul citat.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat că preşedintele Siriei va trebui să "dea socoteală" pentru folosirea armelor chimice şi a cerut Iranului şi Siriei să îşi cheme aliatul la ordine. "Oricine foloseşte arme chimice pentru a-şi ataca propriul popor dă dovadă de un dispreţ fundamental faţă de decenţa umană", a declarat Tillerson. AFP reaminteşte că în urmă cu câteva zile, el afirmase că soarta lui Bashar al-Assad trebuie decisă de poporul sirian, iar ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Halley, susţinuse că "bătăliile trebuie alese" şi anunţase că prioritatea Washingtonului nu mai este plecarea lui al-Assad de la putere, potrivit Agerpres.

În atacul de marţi au fost ucişi 58 de oameni, cu toţii civili, dintre care cel puţin 19 copii şi 13 femei, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit AFP. Organizaţia neguvernamentală nu a putut preciza care a fost presupusul agent chimic. O sursă guvernamentală de la Washington, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Reuters, a declarat acestei agenţii de presă că ar fi vorba de gazul neurotoxic sarin.