Cum a modificat Tudorel Toader Codul Penal și de procedură penală:Abuzul în serviciu, pedepsit aspru

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 06-04-2017 19:19

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că în proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală nu va stabili niciun prag pentru abuz în serviciu.

Tudorel Toader a anunţat că va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, după care îl va pune în dezbatere publică.

Citește și: ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ

Mediafax a intrat în posesia proiectului de modificare a acestor Codrui. Astfel, așa cum promitea ministrul, pentru abuz în serviciu nu a fost impus un prag de la care infracţiunea să poată fi cercetată. Confomr proiectului, abuzul constituie fapta funcţionarului care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau a unei OUG.

Abuzul în serviciu este fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Pedeapsa pentru infracţiune este cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Citește și: Sclavă a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

În ceea ce priveşte conflictul de interese, acesta este definit, potrivit documentului, ca fiind fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentu o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori specifice rapoturilor dintre profesionişti. Pedepsa ar ajunge până la cinci ani de închisoare.