ONU cere un armistiţiu de 72 de ore în apropiere de Damasc

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 06-04-2017 21:37

ONU a cerut joi o "pauză" de 72 de ore în luptele din regiunea Ghouta de Est pentru a transporta ajutoare în această zonă controlată de rebeli în apropiere de Damasc şi aflată sub blocada regimului sirian din 2012, informează AFP. "Avem nevoie de o pauză de 72 de ore în Ghouta de Est şi avem nevoie de ea în zilele următoare", a declarat Jan Egeland, care conduce la ONU grupul de lucru asupra ajutorului umanitar în Siria.

În această regiune, "400.000 de persoane suferă în prezent", a adăugat el, deplângând lipsa de medicamente şi alimente, precum şi bombardarea spitalelor. "Nimeni nu vrea să vadă o altă situaţie ca în estul Alepului", a adăugat el, după întâlnirea săptămânală a acestui grup de lucru, făcând referire la oraşul sirian unde peste 250.000 de persoane au fost asediate de forţele guvernamentale siriene luni de zile anul trecut.

La această reuniune, a indicat Jan Egeland, "toată lumea a fost de acord, inclusiv ruşii, că situaţia" în Ghouta de Est este "dezastruoasă şi că este nevoie de un acord special". Ghouta de Est, supusă unei blocade a regimului sirian din 2012, este vizată cu regularitate de numeroase bombardamente aeriene şi tiruri de artilerie. Această regiune este ultimul bastion al opoziţiei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad din apropiere de Damasc, anunță Agerpres. Războiul din Siria, care a început în 2011, a făcut peste 320.000 de morţi şi aproximativ cinci milioane de refugiaţi în regiune, precum şi milioane de persoane strămutate.