China vrea un stat palestinian: 'E o nedreptate teribilă'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 13-04-2017 21:10
Actualizat: 13-04-2017 22:08

China şi-a reafirmat joi susţinerea pentru un stat suveran palestinian, în timpul unei vizite la Beijing a ministrului de externe palestinian Riyad al-Maliki, relatează DPA.

Faptul că palestinienii nu au încă un stat suveran este o 'nedreptate teribilă' care nu mai poate continua, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Victoria Beckham a început să-și vândă hainele în supermarketuri

China sprijină eforturile palestinienilor de a crea un stat independent pe baza graniţelor din 1967 - înainte de Războiul de Şase Zile - precum şi stabilirea Ierusalimului de Est drept capitală a viitorului stat palestinian, a afirmat Wang Yi într-o conferinţă de presă comună la Beijing cu omologul său palestinian.

Israelul a numit aceste frontiere 'lipsite de temei', deşi ele au fost sprijinite şi de Statele Unite în timpul administraţiei Barack Obama.

Citește și: Holograma lui Stephen Hawking a apărut la Hong Kong / VIDEO

'Şaptezeci de ani mai târziu, ceea ce vedem este că fraţii noştri palestinieni nu au încă un stat independent, pe deplin suveran', a mai spus Wang. 'Acest lucru este nedrept, iar această nedreptate teribilă nu mai poate continua', a adăugat şeful diplomaţiei chineze.

China sprijină soluţia a două state, precum şi Iniţiativa de Pace Arabă, o propunere din 2002 privind normalizarea relaţiilor dintre Israel şi statele arabe în schimbul unui stat palestinian independent, a declarat Wang.

Citește și: DESPĂRȚIRE-ȘOC între vedete: Janet Jackson s-a despărțit de soțul său, miliardarul qatarez Wissam al-Mana

'În ciuda tuturor punctelor fierbinţi din Orientul Mijlociu, chestiunea Palestinei rămâne principala problemă', a spus el.

La rândul său, ministrul de externe palestinian a afirmat că soluţia a două state este singura cale de a rezolva conflictul din regiune şi că stabilirea unui stat palestinian reprezintă 'piatra de temelie în lupta împotriva terorismului'.