Opoziția cere renumărarea voturilor, în Turcia: Cum s-ar fi FRAUDAT referendumul

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 16-04-2017 22:14

Principalul partid de opoziţie din Turcia cere renumărarea a până la 60% din voturile la referendumul constituţional de duminică, transmite Reuters. Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului, Erdal Askunger, a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalităţi, după ce aceasta a anunţat că va lua în considerare şi buletinele de vot neştampilate de oficialii din secţiile de votare.

La rândul său, partidul kurd de opoziţie HDP a afirmat că referendumul, organizat cu Turcia în stare de urgenţă după tentativa de puci de anul trecut şi cu liderii kurzi în închisori, nu poate fi considerat pe deplin legitim. HDP mai susţine că rezultatele nu pot fi definitive până la soluţionarea contestaţiilor depuse la Înalta Comisie Electorală, scrie agerpres.ro.

Citește și: Pippa Middleton se marită

În schimb, partidul naţionalist de opoziţie MHP, care a militat pentru "da" la referendum, consideră că rezultatul prin care democraţia parlamentară din Turcia este înlocuită cu un sistem prezidenţial este "fără îndoială o realizare de succes" şi trebuie respectat.

Ultimele rezultate parţiale neoficiale anunţate duminică seara de agenţia oficială de presă Anadolu erau 51,34% în favoarea modificării Constituţiei conform dorinţei guvernului şi a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.