Dramă în mediul rural: Medicii de familie dispar

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 18-04-2017 12:17

In cativa ani, nu vom mai avea doctori in mediul rural. Semnalul de alarma este tras de reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie. Acestia sustin ca in sute de sate bolnavii nu au unde sa mearga la consultatii. Nu este de mirare ca in astfel de comunitati izbucnesc focare de infectii, care se raspandesc peste tot in tara. In acelasi timp, Ministerul Sanatatii a facut publica Legea vaccinarii in care scrie ce responsabilitate au doctorii in cresterea imunizarii populatiei.

Cel putin 5.000 de suflete din 4 sate depind de un singur cabinet medical. Si in rest este dezastru. 500 de localitati sunt in prezent fara medic de familie, cele mai multe sunt in mediul rural, in zone defavorizate. Reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Famile ne atrag atentia ca in 10 ani niciun doctor nu va mai dori sa ocupe aceasta specializare.

Cel mai mare deficit de doctori este in judetele din Moldova, dar si in cele din sudul si sud-estul tarii. Adica acolo unde a izbucnit si focarul de rujeola acum 2 ani. 21 de oameni au murit din cauza acestei boli, alti 4000 s-au imbolnavit, iar infectia continua sa se raspandeasca, anunţă ProTV. In mii de cazuri, copiii nu au putut fi imunizati pentru ca nu se gaseste vaccinul ROR. In altele, nu a avut cine sa ii vaccineze pe cei mici.