Grecia e iar în PERICOL: Anunțul făcut de Christine Lagarde, șefa FMI

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 20-04-2017 07:43

Fondul Monetar Internațional nu se va alătura programului de asistență financiară al Greciei dacă va considera că datoria țării este nesustenabilă, a afirmat directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicației germane Die Welt, transmite Reuters.

Declarațiile șefului FMI vin la câteva zile după ce Grecia și creditorii săi internaționali au ajuns la un acord preliminar în care s-au stabilit elementele cheie ale reformelor din domeniul pensiilor și impozitelor, menite să deblocheze acordarea de noi fonduri, scrie agerpres.ro.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

Banii sunt necesari pentru ca Grecia să-și achite datoriile care ajung la scadență în iulie. Participarea FMI este văzută ca o condiție pentru ca Germania să aprobe deblocarea noilor fonduri pentru Grecia.

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistență convenit de Grecia cu creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, autoritățile de la Atena trebuie să înregistreze în 2018 un surplus bugetar primar, care exclude costurile cu serviciul datoriei, de 3,5% din PIB. Acest nivel va trebui menținut pe termen mediu. Până acum, Grecia a primit 31,7 miliarde de euro din ajutorul internațional.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

"Dacă datoria Greciei nu este sustenabilă, pe baza reglementărilor FMI și a unor parametri rezonabili, nu vom lua parte la program", a răspuns Lagarde, întrebată fiind dacă FMI se va alătura programului de asistență financiară al Greciei în cazul în care datoria țării nu va fi restructurată.