Al-Qaida le cere jihadiştilor să ducă un război de GHERILĂ în Siria

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 24-04-2017 09:57

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, le-a cerut jihadiştilor sunniţi din Siria să poarte un război de gherilă împotriva inamicilor, de la preşedintele sirian Bashar al-Assad şi aliaţii acestuia sprijiniţi de Iran, până la puteri occidentale, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o înregistrare audio postată online duminică, Al-Zawahri le cere rebelilor să aibă răbdare şi 'să fie pregătiţi pentru o luptă îndelungată cu cruciaţii şi cu aliaţii lor şiiţi şi alawiţi'.

Citeşte şi: O discuție telefonică purtată de liderul Chinei ar putea schimba ordinea în Coreea de Nord

În aceeaşi înregistrare, succesorul lui Osama ben Laden mai spune că jihadiştii sunt ţinta inamicilor lor pentru că încearcă să impună domnia islamului în Siria. El mai susţine că Occidentul şi aliaţii săi fac tot ce pot pentru a opri valul 'islamic' care mătură regiunea.

Nu este clar când anume a fost înregistrat mesajul liderului Al-Qaida, în care acesta mai declară că jihadul în Siria nu este datoria doar a sirienilor, ci a tuturor musulmanilor, şi îi avertizează pe insurgenţi să nu transforme conflictul într-unul exclusiv intern sirian.

Frontul Al-Nusra, fostă aripă a Al-Qaida, formează acum vârful de lance al alianţei de brigăzi islamiste cunoscute sub numele de Hayat Tahrir al Sham, care luptă împotriva forţelor guvernului sirian şi a aliaţilor lor sprijiniţi de Rusia şi de Iran în majoritatea zonelor de conflict din ţară.

Această alianţă joacă un rol-cheie în controlul asupra celei mai mari părţi a provinciei siriene Idlib, deşi loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA au ucis în ultimele luni zeci dintre liderii ei.