Dezacordurile persistă după vizita întreprinsă de şefa diplomaţiei europene la Moscova

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 24-04-2017 17:48

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov au eşuat luni, la Moscova, în încercarea de a surmonta dezacordurile dintre cele două părţi, în pofida apelurilor la o cooperare mai strânsă, informează AFP. În timpul primei sale vizite oficiale în Rusia de la preluarea funcţiei în 2014, Federica Mogherini a estimat că în prezent cooperarea dintre Bruxelles şi Moscova 'nu este îngheţată', ci frânată de dezacorduri profunde, în special cu privire la Siria şi Ucraina, conform Agerpres.

'Ar fi suprarealist să ne considerăm parteneri strategici şi să adoptăm sancţiuni reciproce. Avem interesul comun de a ne îmbunătăţi relaţiile', a declarat şefa diplomaţiei UE după întrevederea cu Lavrov. Uniunea Europeană a adoptat sancţiuni economice împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, în 2014, şi sprijinul de care Rusia este acuzată că îl acordă rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Ca măsură de răspuns, Rusia a interzis importurile celor mai multe produse alimentare din ţările occidentale. Federica Mogherini a subliniat că sancţiunile europene 'nu sunt un scop în sine' şi că sunt menite să ajute la soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani. La rândul său, ministrul de externe al Federaţiei Ruse a declarat că cele două părţi şi-au reiterat necesitatea de a aplica acordurile de pace de la Minsk, pentru a permite reglementarea conflictului din Ucraina.

El a cerut 'o anchetă aprofundată, rapidă şi transparentă' după uciderea, duminică, a unui observator american al OSCE în estul separatist al Ucrainei.