BNR explică CE se va întâmpla cu România după datele Eurostat: 'Latră, dar nu MUȘCĂ'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 26-04-2017 11:38

România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3% din PIB, la egalitate cu Marea Britanie, un nivel mai ridicat în Uniunea Europeană fiind atins în Spania, de 4,5%, și în Franța, de 3,4%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

Valentin Lazea a declarat, în exclusivitate pentru Q Magazine, că a avertizat din iulie 2015, de când se preconiza modificarea codului fiscal, că România va fi una dintre puținele țări care va depăși 3%. “Derapăm exact când toată lumea se consolidează fiscal”, a declarat economistul-șef al BNR.

Comisia Europeană poate propune termene limită statelor pentru reducerea deficitelor sub limita de 3% din PIB reglementată prin Pactul de Creştere şi Stabilitate. Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi, în cazul statelor din zona euro, sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare. Oficialii CE au declarat însă, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesiv ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

Citește și: Oprea trage de TIMP: Cazul său ajunge la Curtea Constituțională

“Sub această procedură s-a aflat până acum vreo 2-3 ani vreo 16 țări din 28 de state. Depășeau fie limita de deficit, fie limita de datorie publică, fie pe amândouă. Li s-au dat termene de corecție a deficitului. Deși au existat țări care nu și-au respectat termenul de corectare a deficitului, comisia nu a aplicat nicio sancțiune. E ca un câine care latră, dar nu mușcă. Și tocmai pentru că această comisie nu a aplicat sancțiuni, mulți s-au gândit să fie indisciplinați, printre care și noi. Acum au rămas numai două țări, Spania și Franța, cu 3%. Marea majoritate și-a corectat deficitul”, a menționat Valentin Lazea.

Întrebat care sunt șansele României de a se încadra în ținta de deficit propusă pe 2017, economistul-șef al BNR a fost ferm: “Aici este vorba de aritmetică. Cu toate măsurile care se iau pe bandă rulantă, nu are cum să nu depășească și anul acesta deficitul bugetar!”.

La finele lui 2016, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) şi Cehia (37,2% din PIB).

”Ceea ce am primit azi (n.r. – luni, 23 aprilie) ca şi informaţie legată de anul fiscal 2016 şi de ceea ce ne spuneau domnii tehnocraţi şi ceea ce ne spuneau unii şi la începutul acestui an, acei apostoli ai austerităţii mă face să fiu foarte supărat. Rareori intru în această stare, însă, încerc să găsesc soluţii. Dincolo de un an pierdut – 2016, din foarte multe puncte de vedere, un an în care a fost guvernată ţara de acest guvern tehnocrat – fonduri europene, lipsă de investiţii majore, proiecte majore, haos administrativ şi aşa mai departe. Conform Eurostat, o ştire care este din păcate reală, deficitul bugetar al României pe anul 2016, apropos de ce ne spuneau aceşti domni, a depăşit 3%. În 2016, nefăcând nimic, neluând niciun fel de măsuri, nefăcând investiţii majore pe care să le vedem, nemărind salarii, nemărind pensii, neatrăgând fonduri europene, nimic, deficitul a fost depăşit în 2016. Este o chestiune extrem de gravă apropos de ceea ce au făcut aceşti domni anul trecut, nefăcând nimic”, a declarat Sorin Grindeanu după publicarea datelor Eurostat.