ATAC terorist dejucat în Rusia. Ţinta jihadiştilor era insula Sahalin

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 26-04-2017 14:39

Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat miercuri că au dejucat un atac pregătit de susţinători ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Sahalin, o insulă din Extremul Orient rus bogată în hidrocarburi, informează AFP, potrivit agerpres.

"FSB a pus capăt activităţii susţinătorilor SI care pregăteau un atentat răsunător într-o zonă populată din Insula Sahalin", au declarat serviciile de securitate într-un comunicat.

Moscova rămâne neclintită. Kremlinul îşi CLARIFICĂ poziţia faţă de regimul lui Bashar al-Assad

Două persoane - un cetăţean rus şi altul dintr-o republică din Asia Centrală - au fost arestate la Iujno-Sahalinsk, centrul administrativ al regiunii, în cadrul acestei operaţiuni, potrivit aceleiaşi surse.

În timpul percheziţiilor la domiciliile lor, FSB a confiscat un dispozitiv exploziv artizanal, materiale de propagandă ale SI şi literatură extremistă interzisă, adaugă comunicatul.

Anunţul intervine la mai puţin de o lună după o explozie în metroul din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei (nord-vest), care a făcut 15 morţi şi zeci de răniţi. Potrivit anchetatorilor, presupusul autor, un tânăr atentator sinucigaş originar din Kîrgîzstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, a fost de asemenea ucis în atentat, revendicat de "Batalionul imamului Shamil", un grup puţin cunoscut legat de Al Qaida.

Erdogan tună şi fulgeră la uşa Europei: 'Turcia nu poate aştepta la nesfârşit!'

Kîrgîzstanul, mai ales regiunea sa Oş (sud), este cunoscut pentru a fi furnizat un număr mare de militanţi grupării Stat Islamic în Siria şi Irak.

Gruparea SI a revendicat în schimb atacul ce a făcut doi morţi săptămâna trecută în sediul FSB din Habarovsk în Extremul Orient rus, chiar dacă autorităţile ruse au legat acest atac de un grup neonazist.