Rusia propune o alternativă la integrarea euro-atlantică a Macedoniei şi altor state din Balcani

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 05-05-2017 14:25

Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a afirmat că Rusia oferă o alternativă la integrarea euro-atlantică a Macedoniei şi altor state din Balcani, relatează vineri agenţia macedoneană de presă MIA, potrivit agerpres.

"Ce poate oferi Rusia? Fireşte, există întotdeauna o alternativă la integrarea euro-atlantică pe care o au în vedere unele ţări, iar altele nu. Dar, bineînţeles, nu voi spune că integrarea euro-atlantică este singura cale pe care pot merge ţările din Balcani sau orice altă ţară", a spus Cijov într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu poziţia Rusiei faţă de criza politica din Macedonia şi recentul incident legat de alegerea unui nou preşedinte al legislativului acestei ţări.

'Probleme de securitate' la Londra. TOATE zborurile de pe un terminal din Heathrow, SUSPENDATE

Joia trecută, alegerea unui nou preşedinte al parlamentului Macedoniei, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliţia de social-democraţi a lui Zoran Zaev (opoziţie) şi partide ale minorităţii albaneze, a provocat furia unor manifestanţi simpatizanţi ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este incorect. Zoran Zaev a fost văzut cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în sala de şedinţe a unor simpatizanţi ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

Formaţiunea VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieşirea ţării din impasul politic creat de publicarea unor înregistrări ilegale privind fapte de corupţie în care ar fi fost implicată formaţiunea de dreapta. Însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate din cei 120 de deputaţi din legislativ. Preşedintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliţie, în contextul în care acesta ar dispune totuşi de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputaţi).Ambasadorul rus a subliniat, vineri, că "spre deosebire de SUA şi Uniunea Europeană", Rusia "nu intervine în această criză politică". "Considerăm că obiectivul suprem este menţinerea unităţii Macedoniei, salvgardarea Constituţiei acestei ţări şi ca forţelor politice din ţară să li se permită să ajungă la un acord. Personal, am înţeles că probabil va avea loc un nou scrutin", a menţionat Cijov.

INCENDIU puternic la Moscova. O clădire de lângă Kremlin s-a prăbuşit - FOTO

În contextul crizei politice din Macedonia, Rusia a acuzat în repetate rânduri SUA şi Uniunea Europeană că susţin SDSM. Cijov a apreciat că alegerea lui Xhaferi a încălcat în mod clar regulamentul Parlamentului macedonean şi a amintit că actualul preşedinte al legislativului de la Skopje are o îndelungată istorie de combatant în conflicte armate.

Rusia ar putea cere pentru etnicii ruşi din ţările baltice aranjamente similare privind drepturile minorităţilor cu cele din aşa-zisa "Platformă Tirana" a etnicilor albanezi din Macedonia, dacă aceasta va fi implementată, a declarat recent ambasadorul rus la UE.