Turcia denunţă decizia Germaniei de a acorda azil unor militari turci

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 11-05-2017 13:11

Turcia a denunţat joi decizia autorităţilor germane de a acorda azil mai multor militari turci şi familiilor acestora, acuzând Berlinul că adăposteşte complici ai puciului eşuat din 15 iulie 2016, relatează AFP, conform agerpres.

Ankara 'regretă' decizia luată de Berlin de a acorda azil unor 'foşti militari care au avut legături cu organizaţia teroristă a predicatorului Fethullah Gülen', un predicator islamist acuzat de Turcia de implicare în tentativa de lovitură de stat, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe turc.

Un actor celebru de la Hollywood vrea să fie următorul preşedinte al SUA - FOTO

'Prin această decizie, autorităţile germane (...) se arată indulgente faţă de mentalitatea pucistă', se arată în comunicatul care cere Germaniei să revină asupra acestei măsuri care 'aduce prejudicii relaţiilor' dintre cele două ţări.

Potrivit presei germane, autorităţile au dat un răspuns pozitiv solicitărilor de azil ale unor cetăţeni turci, în special militari ai NATO cu baza în Germania care au fost îndepărtaţi din armata turcă. Aceşti militari deţin în general paşapoarte diplomatice.

De la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, 414 militari, diplomaţi, judecători şi înalţi funcţionari turci au cerut drept de azil în Germania, potrivit unor date ale Ministerului de Interne publicate de media germane. Acest număr include de asemenea şi membri ai familiilor lor.

CITEŞTE scrisoarea pe care directorul FBI a trimis-o după ce a fost concediat - VIDEO

De la puciul eşuat, peste 46.000 de persoane, în special poliţişti, magistraţi şi profesori, au fost încarceraţi şi peste 100.000 concediaţi sau suspendaţi din funcţie.

În ianuarie, Ministerul turc al Apărării a făcut presiuni asupra Berlinului să respingă cererile de azil formulate de aproape 40 de militari turci ai NATO. De asemenea, Ankara cere extrădarea presupuşilor pucişti care şi-ar fi găsit refugiu în Germania.

Această situaţie tensionează de mai multe luni relaţiile dintre cele două ţări, guvernul turc ajungând să acuze Germania că adăposteşte "terorişti". La rândul său, Berlinul a criticat amploarea epurărilor din Turcia.