Politicieni conservatori francezi cer dreptei să îl susţină pe Macron

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 15-05-2017 20:31

Un grup de circa 20 de politicieni conservatori francezi au emis luni un comunicat comun în care afirmă că desemnarea de către preşedintele Emmanuel Macron a unui premier provenit din formaţiunea de dreapta Republicanii este 'un gest considerabil' al actualului lider de la Elysee şi prin urmare cer dreptei să răspundă favorabil la 'mâna întinsă' de acesta, informează agenţia EFE. 'Dincolo de anateme, caricaturi, excluderi, cerem solemn partidului nostru să fie la înălţimea situaţiei', menţionează semnatarii documentului. Printre ei se numără reprezentanţi de marcă ai dreptei franceze, cum ar fi primarul din Nisa, Christian Estrosi, sau cel oraşului Tourcoing, Gérard Darmanin, ambii apropiaţi ai fostului preşedinte conservator Nicolas Sarkozy.

Ei apreciază în textul difuzat că politicienii de dreapta şi de centru 'trebuie să calibreze transformarea politică' pe care o trăieşte ţara după alegerea lui Macron şi să se poziţioneze 'în favoarea interesului general'. 'Partidele noastre politice trebuie să răspundă la mâna întinsă de preşedinte', mai spun semnatarii apelului.

Ei se distanţează astfel de linia oficială a partidului Republicanii, care a deplâns decizia preşedintelui Macron de a-l numi premier pe Edouard Philippe, membru al acestui partid. 'În mod tradiţional, premierul este şeful partidului preşedintelui. Philippe trebuie să clarifice dacă (la alegerile legislative n.r.) sprijină candidaţii partidului preşedintelui sau pe ai noştri', a declarat secretarul general al formaţiunii Republicanii, Bernard Accoyer. El a precizat că decizia lui Macron de a desemna un premier din rândurile acestui partid nu este rezultatul vreunei înţelegeri politice, anunţă Agerpres.

Cât despre situaţia lui Edouard Philippe în cadrul partidului Republicanii, Bernard Accoyer a scris apoi pe Twitter că deocamdată nu va fi iniţiată procedura pentru a-l exclude din partid, dar că prin acceptarea postului de premier el 'se plasează singur în afara familiei noastre politice'. Fostul ministru socialist, repoziţionat la centru, Emmanuel Macron a primit încă dinaintea turului doi al scrutinului prezidenţial susţinerea unor politicieni de toate orientările, numărul lor crescând după terminarea alegerilor. Printre ei se remarcă şi recentul premier socialist căzut în dizgraţie, Manuel Valls, care s-a pus la dispoziţia lui Macron, fostul său subaltern şi de asemenea rival în guvern.