Theresa May, pas înapoi într-un proiect de reformă, după ce conservatorii au scăzut în sondaje

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 22-05-2017 20:06

Premierul britanic Theresa May a făcut luni un pas înapoi în privinţa reformei ajutoarelor sociale pentru pensionari, măsură cuprinsă în programul electoral anunţat săptămâna trecută de conservatori şi care a provocat imediat o scădere accentuată a acestora în sondaje, consemnează agenţia Reuters.

Conservatorii au propus în acest program electoral o sporire a contribuţiilor persoanelor vârstnice la cheltuielile cu asistenţa lor socială, idee care a provocat în rândul pensionarilor teama că le vor fi diminuate veniturile.

La rândul lor, laburiştii au prezentat în perspectiva alegerilor anticipate un program bogat în promisiuni electorale generoase. Efectul s-a văzut imediat în sondaje, avansul conservatorilor în faţa laburiştilor scăzând semnificativ, deşi procentele variază de la un sondaj la altul, diferenţa dintre cele două formaţiuni fiind cuprinsă între 2% şi 12%.Prin urmare, Theresa May a apărut luni public şi a anunţat o revizuire a acestei reforme, respectiv asumarea de către stat a respectivelor cheltuieli cu asistenţa socială dincolo de un anumit prag.

Numită de adversarii conservatorilor 'taxa demenţei', propunerea a condus la dezbateri în care s-a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca unii pensionari să fie nevoiţi să-şi vândă casele pentru a-şi putea finanţa cheltuielile de sănătate, idee dezaprobată luni de şefa executivului.'Ne vom asigura că nimeni nu va trebui să-şi vândă casa pentru a-şi plăti asistenţa medicală (...) Va exista o limită absolută a ceea ce trebuie oamenii să plătească', a declarat Theresa May, acuzându-i totodată pe laburişti că încearcă să sperie pensionarii.

Ea a convocat alegerile anticipate invocând faptul faptul că opoziţia laburistă şi liberal-democrată încearcă să pună obstacole în calea ieşirii Marii Britanii din UE, decisă în urma referendumului de anul trecut, motiv pentru care guvernul are nevoie de o majoritate clară în parlament în timpul negocierilor dificile privind Brexitul, conform Agerpres.

Însă dacă la scrutinul din 8 iunie partidul conservator nu va obţine un rezultat care să-i extindă în Camera Comunelor actuala majoritate fragilă de numai 12 mandate, atunci Theresa May va pierde pariul electoral.