SCANDAL în Coreea de Sud: Americanii ar fi introdus în țară mai multe LANSATOARE decât era permis

Autor: Andrei Radu
Publicat: 30-05-2017 13:56
Actualizat: 30-05-2017 14:54

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a dispus efectuarea unei anchete cu privire la intrarea neautorizată a patru lansatoare de rachete balistice THAAD în ţara sa, suplimentar faţă de cele două lansatoare de acest tip desfăşurate de armata americană înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt Yoon Young-chan, citat de agenţiile de presă Yonhap şi Reuters.

Moon s-a declarat 'şocat' de vestea că încă patru lansatoare THAAD, desfăşurate pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană, au fost aduse în Coreea de Sud fără ca noul guvern de la Seul sau opinia publică să fi fost informate în prealabil.

Citește și: TRAGEDIE în Rusia: Un avion s-a PRĂBUȘIT în regiunea Saratov

Desfăşurarea sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) de către forţele armate americane, convenită cu guvernul sud-coreean precedent, a fost o temă controversată în alegerile prezidenţiale din 10 mai şi a provocat iritarea Chinei, singurul aliat important al Coreii de Nord.

Potrivit Yonhap, preşedintele Moon Jae-in i-a telefonat personal ministrului apărării sud-coreean Han Min-koo pentru a i se confirma informaţiile referitoare la intrarea neautorizată a celor patru lansatoare de rachete pe teritoriul sud-coreean.

''Preşedintele Moon le-a cerut secretarului său pentru probleme civile şi şefului Biroului de Securitate Naţională să afle adevărul despre intrarea neautorizată a patru lansatoare de rachete. De asemenea, el le-a solicitat să afle de ce noul guvern şi populaţia nu au fost informate în legătură cu această chestiune'', a explicat Yoon Young-chan, potrivit Agerpres.

Citește și: Bulgaria, Cehia şi România au stabilit un precedent în Coreea de Nord: Ce decizie RADICALĂ au luat

La începutul lunii mai, China a cerut suspendarea 'imediată' a desfăşurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunţat că acest sistem ar fi operaţional pentru a contracara ameninţările din partea Phenianului.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultima perioadă în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete nord-coreene şi avertismentele Washingtonului potrivit cărora opţiunea militară este 'pe masă'. Casa Albă aşteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a limita ambiţiile nucleare ale aliatului său nord-coreean, dar Beijingul este furios din cauza desfăşurării THAAD, care în opinia sa ameninţă echilibrul regional şi propriile capacităţi de apărare balistică.