Proiect de modificare a legii privind amplasarea mijloacelor de publicitate - adoptat

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 30-05-2017 19:27

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care modifică legea nr.185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, în sensul stabilirii amplasamentelor mijloacelor de publicitate pe zone şi categorii, a spaţiilor în care publicitatea poate fi interzisă, precum şi a modalităţii de achiziţie publică a spaţiilor publicitare.

Potrivit prevederilor adoptate, aprobarea amplasării, executării lucrărilor, menţinerii mijloacelor de publicitate, respectiv desfiinţării acestora pe faţadele clădirilor sau ale celor care au un sistem propriu de susţinere în raport cu pământul se poate realiza numai în condiţiile emiterii autorizaţiei de construire, respectiv de desfiinţare. În cazul în care expiră termenul de autorizare provizorie a construcţiei publicitare, iar acest termen nu a mai fost prelungit, proprietarul spotului publicitar şi cel al imobilului pe care este amplasat sunt obligaţi să desfiinţeze construcţia suport şi să aducă imobilul la starea iniţială pe cheltuiala proprie. Dacă până la expirarea termenului construcţia suport pentru publicitate nu a fost desfiinţată, în termen de 30 de zile, primarul poate dispune desfiinţarea acesteia pe cale administrativă.

Proiectul introduce definiţia mesh-ului digital - un suport publicitar de mari dimensiuni, expus pe suprafaţa exterioară a unui imobil şi care foloseşte modul electronic de afişare a reclamei. Cesionarea, închirierea sau asocierea în participaţie a amplasamentelor şi a mijloacelor de publicitate se va face de către autorităţile administraţiei publice locale, în condiţiile legii. În legea în vigoare se prevede că acestea se fac prin licitaţie publică.

Amplasarea mijloacelor de publicitate se poate face atât pe domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ teritoriale, cât şi pe proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice cu acordul acestora şi cu respectarea prevederilor legale. Pe întreaga perioadă de valabilitate a autorizării construcţiilor suport pentru mijloacele de publicitate, indiferent de regimul de proprietate a imobilelor sau terenurilor pe care acestea sunt amplasate, proprietarul construcţiei suport are obligaţia afişării permanente de materiale publicitare.

Primarul este obligat să-i ceară proprietarului mijlocului de publicitate să desfiinţeze construcţia suport atunci când constată lipsa afişării materialelor publicitare pe o perioadă mai mare de 60 de zile, se mai menţionează în proiect, conform Agerpres. Camera Deputaţilor este for decizional.