Nepotisme și politică de alcov în Republica Moldova

Autor: Cristina Lupu, PoliticScan
Publicat: 31-05-2017 14:34
Actualizat: 31-05-2017 16:46

Presa moldovenească amintește zilele acestea de aventurile financiare ale lui Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi.

Lucinschi fiul a fost pus de curând sub acuzare pentru spălare de bani prin interpuși și încălcarea regimului juridic de declarare a averii. Procurorii din Republica Moldova consideră că el este beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency.

Potrivit unei investigații de presă din anul 2016, Chiril Lucinschi a intrat ilegal în posesia a cel puțin 440000 de dolari obținuți de la Banca de Economii SA, bancă cu capital majoritar de stat.

Acești bani ar fi fost folosiți pentru finanțarea unor proiecte de presă. Unele dintre acestea au fost desfășurate chiar de către Natalia Morari, cu care Lucinschi se află într-o relație.

Pentru cititorii din România, precizăm că Lucinschi este membru PLDM, fost partid de guvernare, iar Morari este o ziaristă importantă care se pronunță vocal împotriva corupției.

Asemenea întâmplări nu sunt neobișnuite în Republica Moldova. Maia Sandu, candidată la președinția Republicii Moldova, a fost surprinsă alături de șoferul și omul de încredere al fostului premier Vlad Filat (PLDM, actualmente în închisoare).

Andrei Năstase, cealaltă personalitate marcantă a opoziției anticorupție, este sprijinit de către trustul de presa al grupului celor doi Țopa, care s-au refugiat la Frankfurt pentru a scăpa de justiția din Republică.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut de procurori într-un dosar cu parcări. Unchiul și șeful său de partid, Mihai Ghimpu, a fost acuzat că a implicat la un moment dat serviciile secrete într-o licitație.

În partea pro-rusă, Renato Usatîi, primarul municipiului Bălți și cel mai radical lider pro-rus, este acuzat de legături mafiote și de orchestrarea uciderii unui om de afaceri.

Actualul președinte, Igor Dodon, pro-rus și el, ar fi primit bani pentru partid prin off-shore-uri și în urma unor contracte care invocă legislația rusă.

Desigur, cea mai mare excrocherie o reprezintă celebrul „furt al miliardului”. Timp de mai mulți ani, nu mai puțin de un miliard de dolari au dispărut din băncile din Republica Moldova. Afacerea a fost cu siguranță transpartinică, însă opoziția îl acuză pe liderul partidului actual de guvernare, Vlad Plahotniuc.