Operaţiunea Sophia: Traficul de migranţi în Libia, o crimă împotriva umanităţii

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 08-06-2017 19:01

Responsabili militari şi ai forţelor de poliţie europene au propus joi recunoaşterea traficului de migranţi din Libia drept o crimă împotriva umanităţii pentru a sublinia gravitatea acestui fenomen şi pentru a facilita lupta împotriva reţelelor de traficanţi, relatează AFP. 'Traficul de migranţi din Libia ar trebui recunoscut drept o crimă internaţională, o crimă împotriva umanităţii', a declarat amiralul Enrico Credendino, şeful Operaţiunii navale europene Sophia împotriva reţelelor de traficanţi (Euronavfor Med), referindu-se violenţe, violuri şi crime împotriva migranţilor în Libia.

'Au fost peste 5.000 de morţi în Marea Mediterană anul trecut şi nu ştim nimic despre Sahara însă putem bănui că este vorba despre cel puţin aceeaşi cifră, dacă nu chiar mai mult', a declarat la rândul său Robert Crepinko, şeful unităţii de luptă împotriva traficului de migranţi a Europol.

O astfel de recunoaştere ar obliga ţările africane ce nu consideră traficul de migranţi o infracţiune să acţioneze în acest sens, a explicat el. Înainte de a fi prezentată la ONU, această propunere ar trebui să facă parte din subiectele de discuţie în cadrul unei reuniuni organizate joi şi vineri la Roma de Euronavfor Med pentru a permite o mai bună coordonare între actorii implicaţi în Marea Mediterană: armată, poliţia, gărzile de coastă, ONG-uri.

Amiralul Credendino a lăudat acţiunea acestora din urmă: 'Atât timp cât există migranţi pe mare, va trebuie să mergem să-i căutăm. Şi eu nu sunt convins că prezenţa ONG-urilor constituie un factor încurajator' pentru tentativele de traversare aşa cum au fost unele organizaţii acuzate, conform Agerpres. Însă, 'pentru a fi eficiente, trebuie să combatem traficanţii de migranţi. În caz contrar, migranţii vor continua să moară', a insistat amiralul italian.