Egiptul cere anchetă privind presupusa răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de Qatar

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 08-06-2017 21:22

Egiptul a anunţat joi că va solicita Consiliului de Securitate al ONU să deschidă o anchetă referitoare la acuzaţia conform căreia Qatarul a plătit 1 miliard de dolari pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze răpiţi în Irak, transmite Reuters. ''Această încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate, dacă se dovedeşte că aşa stau lucrurile, va avea cu siguranţă un impact negativ asupra eforturilor antiterorism din teren'', a declarat reprezentantul Egiptului la ONU, Ihab Mustafa Awad Mustafa.

Mai multe publicaţii, printre care Financial Times, au relatat recent că actuala dispută diplomatică dintre Doha şi mai multe state din regiune ar fi fost provocată de o răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de către Qatar pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze răpiţi în Irak de către forţe active şi în Siria. Banii ar fi fost plătiţi, în cursul acestui an, de oficiali din Qatar forţelor care luptă în Siria şi au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi unor oficiali iranieni din domeniul securităţii, conform declaraţiei făcute în luna aprilie de o persoană implicată în negocieri conform Agerpres.

Răscumpărarea substanţială a asigurat eliberarea a 26 de participanţi la o vânătoare cu şoimi, printre care membri ai familiei regale din Qatar, care au fost răpiţi de jihadişti în sudul Irakului în 16 decembrie 2015. Participanţii intraseră în mod legal în Irak pentru a vâna în provincia Muthanna, la circa 370 kilometri sud-est de Bagdad. În zonă sunt active miliţiile şiite care colaborează cu guvernul de la Teheran.

Qatarul susţine în mod constant că nu sprijină grupări extremiste în Siria sau în alte ţări, în pofida eforturilor intense de a susţine grupări rebele sunite care luptă contra regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, aliat regional al Iranului. Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Yemen au rupt luni relaţiile diplomatice cu Qatarul pentru presupusul sprijin acordat islamiştilor şi Iranului. Celor cinci ţări li s-au alăturat ulterior Libia şi Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.