Emil Constantinescu: Helmut Kohl va rămâne în istoria Europei

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 16-06-2017 23:03

Cancelarul Helmut Kohl va rămâne în istoria Europei prin contribuţia sa la remodelarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene în corelaţie cu marea provocare pe care a reprezentat-o sfârşitul Războiului Rece şi simbolul acestui final - prăbuşirea Zidului Berlinului, afirmă fostul preşedinte Emil Constantinescu.

''Am aflat cu profundă tristeţe că ne-a părăsit Helmut Kohl, fostul cancelar federal al Germaniei, o mare personalitate a familiei marilor lideri ai anilor '90, un om politic cu excepţionale calităţi spirituale şi morale. Transformarea unui vis în realitate poate apărea când o personalitate istorică trezeşte popoarelor energii nebănuite. Fermitatea cu care Helmut Kohl a refuzat să se resemneze, îndrăzneala şi vizionarismul său au inspirat nu doar pe germani, ci întreaga Europă în a înţelege ce extraordinară fereastră de oportunitate se deschidea odată cu inaugurarea politicii de perestroika şi glasnost pe care Mihail Gorbaciov o impusese osificatului aparat birocratic al URSS'', spune fostul preşedinte în mesajul său de condoleanţe.

El arată că, în calitate de cancelar al Republicii Federale Germania, Kohl a înţeles mai bine decât alţi lideri occidentali semnificaţia evenimentelor din URSS şi a deschis dialogul referitor la reunificarea germană ''în chiar momentele în care Zidul Berlinului se prăbuşea''. ''Neclintit, el a reuşit ceea ce părea imposibil, anume să convingă Rusia, dar şi Polonia, Franţa, Marea Britanie şi SUA, la început reticente, precum şi Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, că reunificarea germană nu e doar o datorie a Europei faţă de trecut, ci şi o garanţie a progresului viitor'', mai spune fostul preşedinte.

În context, el subliniază că, alături de Germania, întreaga Europă şi îndeosebi statele membre ale UE au beneficiat de aportul cancelarului. ''Pentru mine, va rămâne gravat în memoria personală aşa cum l-am cunoscut. (...) A ajutat apoi România nu atât prin declaraţii, ci prin fapte şi măsuri care au susţinut stabilitatea economică şi financiară. (...) Consider un privilegiu al soartei faptul că am fost contemporani şi că am avut onoarea de a colabora într-o misiune istorică: integrarea fostelor state comuniste din Europa de Est în Uniunea Europeană. (...) La despărţirea de o mare personalitate a ultimului sfert de veac, viaţa sa exemplară ne îndeamnă să ducem mai departe gândurile şi proiectele sale vizionare. Dumnezeu să-l ajute să-şi găsească liniştea şi împăcarea celor buni şi drepţi'', adaugă fostul şef al statului, conform Agerpres.

Cancelarul german care a stat cel mai mult în funcţie în perioada postbelică, între 1982 şi 1998, Kohl a fost motorul din spatele introducerii monedei euro, convingându-i pe sceptici să renunţe la marca germană. Fostul cancelar Helmut Kohl a murit vineri, la vârsta de 87 de ani.