Socialiştii albanezi au câştigat alegerile parlamentare

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 26-06-2017 10:42

Partidul Socialist al premierului Edi Rama şi-a confirmat luni dimineaţă avansul în scrutinul legislativ desfăşurat duminică în Albania, potrivit rezultatelor parţiale, relatează AFP, potrivit agerpres.

După numărarea a ceva mai puţin de 20% din buletinele de vot din cele 5.362 de secţii de votare din ţară, Partidul Socialist a obţinut 50,33% din sufragii, cu mult înaintea Partidului Democrat (de dreapta) al lui Lulzim Basha, care a acumulat 27,26% din voturi, conform acestor rezultate oficiale.

Premierul australian DEZVĂLUIE unul dintre principalele subiecte ale Summitului G20

Mişcarea socialistă pentru integrare (LSI), partidul preşedintelui ales Ilir Meta, a obţinut 15,32 % din voturi, un rezultat care i-ar putea permite să-şi menţină influenţa politică în noul parlament.

Provocarea pentru Partidul Socialist este dacă va obţine 71 de mandate din totalul de 140 care i-ar permite să guverneze singur.

Niciun om politic de la Tirana nu a comentat deocamdată aceste rezultate parţiale ale scrutinului, desfăşurat fără incidente majore, chiar dacă partidele s-au acuzat reciproc de "intimidare" sau "cumpărare de voturi".

În cursul nopţii, Partidul Socialist a trimis totuşi semnale că ar câştiga scrutinul. Potrivit mass-media locale, Edi Rama a trimis mesaje deputaţilor din tabăra sa anunţându-i că partidul ar putea rămâne la putere.

Recep Erdogan, un nou ATAC la adresa SUA: Îşi vor da seama că au comis o eroare

Unul dintre aliaţii săi politici, primarul Tiranei, Erion Veliaj, a lăudat pe Twitter "o victorie a progresului obţinut pe plan politic, în materie de reforme şi aspiraţii europene".

După o campanie paşnică, acest scrutin - desfăşurat fără încălcări majore sau grave acuzaţii de fraudă - ar constitui o premieră în Albania.

În prezenţa a 3.000 de observatori, între care 300 străini, o astfel de situaţie ar fi binevenită într-un moment în care părţile speră în deschiderea rapidă a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care Albania este, din iunie 2014, stat candidat la UE.