Kremlinul reacţionează ferm la ultimele declaraţii venite de peste ocean

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 28-06-2017 13:24

Afirmaţiile SUA potrivit cărora guvernul sirian ar pregăti un atac cu arme chimice complică negocierile de pace cu privire la Siria, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Ghennadi Gatilov agenţiei de presă RIA Novosti, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Washingtonul a ameninţat marţi cu represalii autorităţile siriene în cazul unui alt atac cu arme chimice, în baza unor informaţii provenind de la serviciile secrete despre ceea ce par a fi pregătiri active pe un aeroport sirian, acelaşi care a fost utilizat pentru presupusul atac chimic din 4 aprilie.

Avertisment DUR venit de la Viena. Începe MAREA ISLAMIZARE a Balcanilor!

Gatilov a avertizat SUA împotriva oricăror acţiuni unilaterale în Siria, întrucât acestea încalcă suveranitatea ţării şi nu ar fi motivate de vreo necesitate militară. "Declaraţiile că forţele armate siriene s-ar pregăti de utilizarea armelor chimice reprezintă un nonsens absolut. Nişte presupuneri fără fundament", a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că partea americană nu a prezentat nicio dovadă în această privinţă.

Presupusul atac chimic din 4 aprilie la Khan Shaykhun, în provincia Idlib (nord-vest), soldat cu 88 de morţi, între care 31 de copii, a provocat indignare în numeroase capitale occidentale, care au acuzat regimul lui Bashar al-Assad de acel atac. Respectivul atac a provocat o ripostă militară din partea SUA, care au lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria, marcând astfel prima intervenţie armată a Washingtonului împotriva regimului de la Damasc.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), atacul din provincia Idlib a fost al doilea "atac chimic" de la începutul conflictului în 2011, după cel cu gaz sarin, care a făcut peste 1.400 de morţi la o periferie a Damascului în 2013. Moscova şi Damascul resping acuzaţiile occidentale.