La început de drum: Ce are Tudose și nu avea Grindeanu

Autor: Andrei Tiut, PoliticScan
Publicat: 28-06-2017 14:41

Din motive pe care el le știe cel mai bine, Liviu Dragnea consideră ca Mihai Tudose va fi mai loial decât a fost Sorin Grindeanu. Puterea în PSD a ajuns atât de personalizată și viața politică este atât de haotică încât nu mai poți face o analiză politică prin care să vezi „adevăratele” motive ale președintelui PSD. Dar, dacă privim la startul lui Grindeanu și cel al lui Tudose, putem să facem măcar unele comparații.

Grindeanu avea un pic de carismă

Este adevărat că o ascundea bine, dar nu era întrutotul vina lui. Pe de o parte, presa l-a minimalizat, fie din antipatie față de PSD fie pentru că Dragnea susese clar cine este jupânul. În plus, el a fost scos mult prea repede din județul său (oarecum ca și Dragnea).

Dar dacă te uiți fără patimă, vezi printre gafe orgoliul omului obișnuit ca lumea sa îl asculte, îmblânzit de un zâmbet plin de căldura (exersată, vă asigur). În plus, aceleași mesaje care confuzau presa de la București mi s-au părut adeseori adaptate pentru electoratul PSD din restul țării.

Nici Mihai Tudose nu vorbește neapărat prost. Priviți în clipul de mai jos: este fluent, stă pe mesaj, pare convins.

Din punctul de vedere al PSD este chiar un comunicator mai bun, mai experimentat decât Grindeanu. Dar Tudose are „calitatea” că nu inspiră. Nu inspiră, înseamnă că nu se poate visa ca și concurent. Desigur, nu știi niciodată ce face puterea din om, dar Grindeanu venise deja ușor îmbătat de propria persoana.

Tudose are deasupra capului o sabie mai mare

CCR a decis că interdicțiile de a fi ministru trebuie să fie similare cu cele de la alegerea parlamentarilor. Atât democrația cât, mai ales, interesul politicienilor, vor impune ca legea să fie liberalizată în sensul în care politicienii vor putea deveni miniștri chiar dacă au o condamnare penală.

Astfel, în două-trei luni, este de așteptat ca să fie deschisă calea lui Liviu Dragnea către Guvern. Dincolo de rezervele personale sau de principiu, Dragnea va avea o mult mai mare legitimitate să îl învăluiască de Tudose. Și, dacă Iohannis încearcă să se opună nu va face decât să întărească loialitate electoratului PSD.

Astfel Tudose are motive mai slabe să își facă iluzii.

Tudose are experiența să preia treburile Guvernului din mers

Grindeanu își permitea (într-o oarecare măsură) să se califice la locul de muncă. „Greaua moștenire” a guvernului anterior îi oferea un spațiu de manevră. Tudose trebuie să pună lucrurile în mișcare cât mai repede. Trebuie să fie văzut lucrând și, eventual, bifând unele din celebrele măsuri ale PSD. De aceea, faptul că știe deja dedesubturile măsurilor economice îl ajută.