Camera superioară a parlamentului german a aprobat legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 07-07-2017 22:02

Deputaţii din Bundesrat (camera superioară a parlamentului) au aprobat vineri legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Germania, relatează DPA. Aprobarea Bundesratului survine la o săptămână după votul 'căsătorie pentru toţi' în camera inferioară a parlamentului german (Bundestag). În cadrul votului de săptămâna trecută 393 de deputaţi au votat pentru, 226 de deputaţi s-au opus, toţi membri ai familiei conservatoare a cancelarului german, şi patru s-au abţinut.

Astfel, Germania, care până în prezent a recunoscut doar parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex, se va alătura celor 13 ţări europene care au legalizat deja căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Într-un vot separat, Bundesratul a aprobat o măsură privind acordarea de compensaţii pentru mii de homosexuali care au fost condamnaţi în baza unei legi anti-gay care a existat în cea mai mare parte a secolului al XX-lea.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vinerea trecută că a votat împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex pentru că, în opinia sa, căsătoria ar trebui să fie între un bărbat şi o femeie, însă ea şi-a exprimat speranţa că aprobarea măsurii de către parlament va conduce la o mai mare coeziune socială, conform Agerpres. Pentru mine, căsătoria este, în Legea Fundamentală, uniunea dintre un bărbat şi o femeie. De aceea nu am votat astăzi în favoarea acestui proiect de lege", a declarat ea jurnaliştilor după votul din Bundestag în favoarea amendamentului care legalizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex.