LOVITURĂ pentru Recep Erdogan: Liderul Turciei, acuzat de genocid, crime împotriva umanității și crime de război

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 11-07-2017 09:14

Membri ai Parlamentului suedez au sesizat luni justiția din țara lor împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de „genocid” în regiunile kurde după reluarea, în 2015, a luptelor dintre armată și separatiști, relatează AFP, conform Agerpres.

Parlamentari din partea Verzilor și Partidului de Stânga au depus o plângere în fața Camerei internaționale a Parchetului de la Stockholm pentru 'genocid, crime împotriva umanității și crime de război', a declarat o reprezentantă a ecologiștilor, Annika Lillemets, într-o conferință de presă.

Această plângere „îl vizează pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, precum și mai mulți miniștri”, printre care prim-ministrul, și miniștrii apărării și de interne, a adăugat ea.

Emoții URIAȘE pentru Dan Voiculescu: Decizia DEFINITIVĂ pe care o așteaptă de la magistrați

Invocând rapoarte ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și ONG-ului Amnesty International, parlamentarii suedezi au afirmat că 'vaste zone din Kurdistanul turc au fost supuse une agresiuni militare și distrugerii din partea statului/guvernului turc' între iulie 2015 și decembrie 2016.

Într-un raport prezentat în martie, OHCHR a condamnat execuțiile extrajudiciare și recurgerea excesivă la forță' și a afirmat că a înregistrat 'numeroase de dispariții, tortură, distrugere a locuințelor și clădiri ale patrimoniului cultural.

Parlamentarii în cauză se bazează pe o lege din 2014 care definind acuzațiile de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, precum și competența internațională a justiției suedeze care în ultimii ani a deschis mai multe anchete asupra unor presupuse acte comise în Siria.

Sud-estul Turciei este scena unui conflict între separatiștii kurzi și Ankara care, din 1984, a făcut peste 40.000 de morți. Luptele au reînceput în 2015 după încălcarea armistițiului, urmată de anularea negocierilor de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.