Specialiştii trag un semnal de ALARMĂ: MII de medicamente riscă să DISPARĂ de pe piață

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 14-07-2017 16:19
Actualizat: 14-07-2017 17:42

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au lansat, joi, într-o conferinţă de presă, un avertisment dur. Ei susţin că peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%.

Preşedintele APMGR a susţinut că această creştere a taxei clawback ar duce la dispariţia unor medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales cei cronici, medicamente care se adresează unor arii terapeutice de bază pentru boli precum cele cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator.

Dintre cele peste 2.000 de medicamente, 62% costă sub 25 de lei.

"Un produs cu cât este mai ieftin, cu atât impactul clawback este mai mare, de aceea riscul de dispariţie este mai mare pentru medicamentele generice. (...) Şi plafonarea taxei clawback la 16 % ar fi o soluţie, o gură de aer pentru noi şi restul industriei. Deja, la momentul acesta, suntem atât de disperaţi încât suntem deschişi să acceptăm orice ofertă. Să fim invitaţi la discuţii, putem să găsim şi altă alternativă numai să găsim soluţii, să ieşim din impasul acesta", a completat Adrian Grecu, conform AGERPRES.

APMGR cere trecerea la calculul diferenţiat al taxei clawback în acest an sau la plafonarea acesteia.

Citeşte şi: Medicii trag un semnal de alarmă: LIPSA unei vitamine poate duce la apariţia CANCERULUI .