Preşedintele Comitetului Militar al NATO laudă România: 'E un aliat de încredere'

Autor: Cristi Selaru
Publicat: 15-07-2017 19:39
Actualizat: 15-07-2017 23:03

România este un aliat consecvent şi de încredere, a declarat vineri preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), generalul Petr Pavel, apreciind faptul că ţara noastră contribuie la împărţirea responsabilităţilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice atât prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, cât şi prin participarea la operaţiuni şi misiuni militare.

"Apreciez rolul României în NATO ca fiind al unui aliat consecvent şi de încredere. România nu contribuie la împărţirea responsabilităţilor doar prin alocarea a 2% pentru Apărare, ceea ce este, fără îndoială, o contribuţie semnificativă, ci are o participare la fel de importantă la operaţiunile şi misiunile NATO", a precizat generalul Petr Pavel, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, în contextul vizitei pe care o efectuează în România, scrie agerpres.ro.

Citește și: Șocant! Un fost deputat primește indemnizație de șomaj și se plimbă cu un bolid de lux

El a menţionat în acest sens misiunea din Afganistan şi Kosovo, dar şi grupurile navale permanente în care ţara noastră are o participare semnificativă.

"România are un rol important în asigurarea securităţii pe toate cele trei componente - terestru, aerian şi maritim. De asemenea, România găzduieşte un obiectiv important al SUA, sistemul antirachetă de la Deveselu. Nu în ultimul rând, ţara dumneavoastră participă la foarte multe exerciţii, iar cel care se desfăşoară în această perioadă - 'Saber Guardian' - este doar un exemplu. Aceste exerciţii sunt cruciale pentru strategia NATO de descurajare şi apărare. În modul acesta este clar pentru orice adversar că NATO îşi va apăra toţi membrii în caz de atac", a spus generalul Petr Pavel.

Citește și: Gabriela Firea așa cum nu ai mai văzut-o niciodată! Imaginea ce a devenit virală pe Facebook

Întrebat despre exerciţiile pe care şi Rusia le desfăşoară în aceste zile, şeful CMC NATO a afirmat că aici ne confruntăm "cu o problemă de transparenţă".

"Toate ţările, inclusiv Rusia, au dreptul să organizeze exerciţii. Inclusiv ceea ce noi numim exerciţii neanunţate. O problemă majoră constă în cum abordează ei transparenţa. NATO urmează regulile impuse în procesul de la Viena, ceea ce înseamnă că orice exerciţiu care va fi organizat cu mai mult de 9.000 de soldaţi va fi anunţat, iar observatorii participă când exerciţiul depăşeşte 30.000 de soldaţi. Din păcate, nu observăm aceeaşi linie de transparenţă şi din partea Rusiei. Am făcut unele progrese în cadrul dialogului comun cu Rusia şi am stabilit informarea prin intermediul briefing-urilor mutuale despre exerciţiile pe care le vom organiza. Ieri, toţi ambasadorii statelor NATO au fost notificaţi de către Rusia cu privire la organizarea exerciţiului", a precizat generalul Petr Pavel.

Citește și: Antena 1 dă lovitura cu un nou reality show! Cum se va numi și de cine va fi prezentat .