Angela Merkel îndeamnă Irakul să ancheteze presupusele abuzuri comise la Mosul

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 19-07-2017 23:31

Cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat miercuri preşedintelui irakian Haidar Al-Abadi, pe care l-a îndemnat să investigheze presupusele abuzuri împotriva drepturilor omului comise în timpul operaţiunilor militare vizând preluarea controlului asupra oraşului nordic Mosul de la militanţii Statului Islamic, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cancelarul german i-a telefonat preşedintelui irakian pentru a-l felicita în legătură cu victoria de la Mosul, pe care a calificat-o drept "un mare pas înainte în lupta împotriva Statului Islamic", şi l-a încurajat totodată să ancheteze afirmaţiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului apărute după operaţiunile militare, a precizat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert. 

"Astfel de abuzuri trebuie prevenite pe viitor", a punctat Seibert. 

Organizaţia Amnesty International a afirmat săptămâna trecută că unele tactici folosite de forţele irakiene şi ale coaliţiei conduse de SUA în bătălia de la Mosul au încălcat dreptul umanitar internaţional şi ar putea reprezenta crime de război. La rândul său, Human Rights Watch a indicat că a recurs la imagini din satelit pentru a verifica faptul că o înregistrare video difuzată pe Facebook şi în care bărbaţi înarmaţi purtând uniforme militare lovesc un deţinut, iar apoi îl aruncă într-un şanţ şi trag în el a fost filmată într-adevăr la Mosul. În aceeaşi filmare, bărbaţii înarmaţi sunt văzuţi trăgând şi într-un alt bărbat care zace pe fundul şanţului. 

De la victoria asupra Statului Islamic anunţată la 9 iulie, forţele de securitate au restricţionat drastic accesul media în vestul Mosulului, afirmând că trebuie îndepărtate dispozitivele explozive.