Cele mai grave efecte ale scumpirii energiei electrice sunt:
➢ Cresterea costurilor la utilitati pentru consumatorul casnic si intreprinderile mici si mijlocii;
➢ Industriile primare cele mai afectate sunt: procesarea laptelui, carnii si a painii.
➢ Inflatie;
➢ Diminuarea competitivitatii producatorilor locali;
➢ Scaderea increderii investitorilor.
Ce se întâmplă?
Începand din ianuarie 2017 s-a produs un tsunami energetic. Afirmatiile facute de dl. ministru Toma Petcu, cum ca „nu mai exista carbune disponibil” au dus la majorari uriase de pret, de pana la 150-200 EUR/MW, determinand insolventa unor companii din domeniul energetic.
De ce peste 80% din energia tranzactionata din piata de energie este realizata de producatori de stat si preturile cresc atat de accelerat?
Cam arata a manipulare a pietei, iar parghiile prin care acest lucru este posibil sunt multiple.
CAUZE
Caracteristicile monopolului manifestat în prezent in piata:
1. Lipsa transparentei tranzatiilor in PZU si a modului in care cererea si oferta se inchid.
2. Nu se stie cine sunt cumparatorii, respectiv vanzatorii – aceste informatii nu sunt publice.
3. Exista semnalate oferte de vanzare – cumparare pe aceleasi intervale, propuse concomitent de catre acelasi participant, in scopul majorarii pretului de inchidere pe PZU.
4. Dreptul tacit al institutilor de stat de a isi retrage ofertele.
5. Dupa inchiderea pietei, exista un interval de 45 de minute despre care nu se ofera informatii privind activitatea derulata pe PZU.
6. Cota de piata tranzactionata pe PZU este peste normalul legal specific pietei de tranzactionare pentru ziua urmatoare.
7. Interpretarea articolului 23 din legea 123.


De unde vine blocajul pietei (vezi și poza atașată)?
Ordonanta nr 24 din 31.03.2017 a blocat contractarea energiei, respectiv a certificatelor verzi, incepand cu luna martie 2017, ceea ce a condus la cresterea pretului energiei electrice din surse regenerabile. In acest fel s-a creat blocajul accesului la piata, prin imposibilitatea incheierii contractelor bilaterale pentru certificatele verzi.


Cel puțin 4 întrebări cheie țin de productie și deformarea concurentei de pe aceasta piata și cheama raspunsurile clare ale autoritatilor statului:
1. Care este rolul dispecerului national in stabilirea conditiilor de producere a energiei pentru unitatile dispecerizabile?
2. Care este statutul juridic al operatorului OPCOM in raport cu producatorii si furnizorii si in ce masura este acesta impartial cu jucatorii din piete?
3. Care este calificarea pietii 4M (interconectata) si care a fost rolul interconectarii, avand in vedere ca preturile sunt diferite pentru fiecare parte si nicidecum comune.
4. Cum se explica ca productia de energie regenerabila dispecerizabila (prioritara in consumul Romaniei) depinde de ordinele dispecerului, chiar si in conditiile in care starea meteo si starea retelelor permit injectia in SEN?
Detalii grafice atașate:
– Comparatie piete de energie europene
– Comparatie preturi OPCOM 2016 vs 2017
– Rezultate pe piata de cuplare: ROMANIA, UNGARIA, SLOVACIA, CEHIA


Am trimis această interpelare vineri în numele INACO către ANRE, Ministerul Energiei, Consiliul Concurentei, Premierului țarii si consilierului pe probleme economice al Presedintiei si am solicitat lamuriri.