SUA intervine în CONFLICTUL INTERN din Venezuela: Președintele Maduro, AMENINȚAT cu acțiuni puternice și rapide

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 31-07-2017 12:58
Actualizat: 31-07-2017 13:58

Departamentul de Stat american a promis duminică "acţiuni puternice şi rapide" împotriva autoritarismului guvernului venezuelean, informează Reuters.

Departamentul a condamnat printr-un comunicat violenţa autorităţilor împotriva protestatarilor din Venezuela şi a promis că va continua să reacţioneze inclusiv împotriva celor care participă la Adunarea Constituantă "rezultată din alegerile incorecte de astăzi".

Citește și: Un adevărat `RĂZBOI CIVIL` în Venezuela: Morţi şi răniţi înainte şi după deschiderea urnelor / LIVE VIDEO

Washingtonul a cerut guvernelor din regiune şi din întreaga lume "să le ceară socoteală celor care subminează democraţia, încalcă drepturile omului, poartă răspunderea pentru violenţă şi represiune sau se angajează în practici corupte".

"Statele Unite sunt alături de poporul Venezuelei şi a reprezentanţilor constituţionali ai acestuia în încercarea lor de a face din nou din ţara lor o democraţie completă şi prosperă", mai afirmă comunicatul, potrivit Agerpres.

Citește și: Se aprinde Orientul: Arabia Saudită acuză Qatarul că vrea să declare război

Oficial, SUA nu au precizat ce măsuri au în vedere împotriva regimului de la Caracas, dar surse de la Washington au declarat agenţiei Reuters că ar putea fi vorba chiar despre sancţiuni în domeniul petrolier. Acestea ar putea fi adoptate luni şi nu ar merge până la interzicerea importurilor de ţiţei venezuelean în Statele Unite, dar ar putea opri exporturile de petrol uşor american către Venezuela, care are nevoie de acest produs pentru amestecul cu propriul petrol greu, înaintea vânzării.

Alegerile pentru o nouă Adunare Constituantă în Venezuela au fost boicotate de opoziţie, care a afirmat că violenţele împotriva celor care contestau scrutinul convocat de preşedintele Nicolas Maduro s-au soldat cu 15 morţi. Cel puţin nouă decese au fost înregistrate de procuratura generală sâmbătă şi duminică.