Poziția OFICIALĂ a României față de Rusia: Descurajare și dialog

Autor: Cristi Şelaru, Redactor
Publicat: 05-08-2017 00:02

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că politica României cu Rusia este caracterizată prin termenii "descurajare şi dialog", la fel ca relaţia dintre NATO şi Rusia.

"Relaţia cu Rusia a fost foarte clar definită de către NATO prin două sintagme: descurajare şi dialog. Descurajare înseamnă o prezenţă în partea estică a continentului european în care au loc, cel puţin din partea Rusiei, o acumulare foarte serioasă de forţe armate şi armamente, o prezenţă care să fie proporţională fără să dea imaginea unui pericol, dar o prezenţă care să asigure securitatea flancului estic şi, în acelaşi timp, o politică de dialog pe teme care nu fac obiectul sancţiunilor. Aceasta este şi politica noastră: descurajare şi dialog", a afirmat vineri Meleşcanu la Digi 24.

Citește și: China nu se lasă! Ce armă pregătește pentru a se lua la trântă cu SUA

Întrebat despre declararea de către autorităţile de la Chişinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova, Meleşcanu a răspuns: "În loc ca vicepremierul Rogozin să aibă tribuna de pe care îşi prezenta punctele de vedere pe teritoriul Republicii Moldova, adică în Transnistria, o s-o facă de la Moscova, sau din altă parte. Eu nu cred că el se va schimba ca abordare. Sau cel puţin nu va mai avea o tribună sau cel puţin nu va mai avea posibilitatea să spună aceste lucruri, dându-le o altă greutate şi o altă conotaţie fiind pe teritoriul Republici Moldova".

Citește și: Perioadă nefastă! Cel mai mare furnizor de servicii de comunicații din România, atins la portofel .