ALERTĂ Singura bancă de lapte matern din ţara noastră, nefuncțională

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 07-08-2017 20:36

Expresia “suntem cu 100 de ani în urmă” se aplică perfect pentru sistemul sanitar de la noi. Pentru că tot atâția au trecut de când la Viena s-a înființat prima bancă de lapte matern din Europa. În acest răstimp, România nu a reușit să aibă așa ceva. Una singură a fost construită din sponsorizări private, la Spitalul Marie Curie, pentru bebelușii născuți prematur. De aproape 6 luni e gata, doar că Ministerul Sănătății nu i-a dat, încă, un aviz de funcționare, așa că stă închisă.

Mamele care vor să doneze așteaptă, iar medicii fac apeluri disperate către cei responsabili. Laptele matern este vital, în primele luni de viaţă, pentru bebeluşii născuţi prematur sau cu malformaţii. Iar pentru cazurile în care mamele nu-şi pot hrăni copiii, alte ţări au deja soluţia.

În Europa există 210 bănci de lapte matern. România are una singură care a fost finalizată acum 6 luni de zile, dar pentru care nu există un aviz de funcționare. Așa se face că banca are lacătul pus pe ușă, iar mamele care vor să doneze au doar de așteptat. De trei ani, medicul Cătălin Cărstoveanu şi echipa lui s-au dedicat trup şi suflet acestui proiect care poate salva vieţi, conform TVR.

Laptele matern poate fi administrat imediat după donare. Acesta trece printr-o serie de testări. Poate fi congelat chiar și 6 luni, fără să-şi piardă proprietăţile. Proiectul băncii de lapte a început în 2014 și a costat aproximativ 80 de mii de euro. Toți banii au fost strânși de o fundație, cu ajutorul donațiilor.