Nigeria: Cel puţin 31 de pescari au fost ucişi de gruparea jihadistă Boko Haram

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 08-08-2017 06:19

Cel puţin 31 de pescari au fost ucişi de gruparea jihadistă Boko Haram, pe malurile nigeriene ale lacului Ciad, s-a aflat luni seara din surse locale, preluate de AFP, potrivit agerpres.ro

Luptători înarmaţi au invadat sâmbătă două insule de pe lacul Ciad şi au masacrat pescarii aflaţi în zonă. 

Jihadiştii din "Boko Haram au atacat insulele Duguri şi Dabar Wanzam şi au ucis 31 de oameni", a precizat Babakura Kolo, membru al miliţiilor civile, pentru AFP. "14 au fost ucişi la Duguri şi 17 la Dabar Wanzam", a adăugat acesta. 

Pescarii, veniţi din regiunea Baga, se deplasează în mod regulat pe lac timp de mai multe zile la bordul unor ambarcaţiuni de lemn, explică Musa Ari, un alt membru al unei miliţii locale. 

El a confirmat atacul comis în weekend în această regiune devastată de ani de conflict, fără comunicaţii şi unde este aproape imposibil de ajuns. 

Un pescar din Baga, Sallau Inuwa, care a mers luni în capitala statului Borno, Maiduguri, a dat alerta. 

"Luptătorii s-au împărţit în două grupuri", a spus acesta, pentru AFP. 

Conform acestuia, jihadiştii au cruţat viaţa unui pescar pe care l-au obligat să transporte corpurile colegilor săi până la Baga: o ameninţare menită să descurajeze orice comerţ şi orice exploatare a lacului de către civili. 

Armata tocmai ridicase interdicţia de pescuit în lac, permiţând sătenilor, a căror supravieţuire depinde în mare parte de ajutorul alimentar, să meargă să se aprovizioneze ei înşişi. 

Nicio sursă militară sau oficială nu a dorit să comenteze aceste noi atacuri de mare anvergură, care sunt în creştere în regiune în ultimele luni. 

Deşi armata nigeriană a reluat controlul localităţii Baga în februarie 2015, împrejurimile acesteia rămân inaccesibile. Combatanţii utilizează insulele presărate pe lacul Ciad ca baze de retragere. 

Conflictul cu Boko Haram a făcut peste 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de strămutaţi din 2009 şi a distrus întreaga economie din regiunea lacului Ciad, unde imensa majoritate a populaţiei suferă de malnutriţie severă.