Peste 150 de firme au fost sancţionate după ce 345 de străini au fost depistaţi cu muncă nedeclarată

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 11-08-2017 11:06

Peste 150 de firme au fost sancţionate după ce 345 de străini au fost depistaţi cu muncă nedeclarată, în primul semestru din acest an, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 1.200.000 lei, a anunţat Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). 

"În primul semestru al anului, în vederea exercitării atribuţiilor, poliţiştii de imigrări în cooperare cu lucrători din cadrul structurilor cu atribuţii relevante în domeniu, au efectuat peste 470 de verificări, la nivel naţional, la sediile unor societăţi comerciale, care au angajaţi cetăţeni străini cu scopul de a constata modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori, cât şi de angajaţi", informează un comunicat al IGI transmis vineri AGERPRES

Controalele au vizat existenţa avizelor de muncă pentru fiecare cetăţean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane şi legalitatea şederii pe teritoriul ţării noastre a străinilor. 

"În cadrul activităţilor desfăşurate au fost verificate 790 de societăţi comerciale şi au fost depistaţi 345 de străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale. 344 de străini se aflau cu şedere legală în România, însă nu îndeplineau condiţiile pentru a desfăşura astfel de activităţi, iar o persoană nu avea drept de şedere pe teritoriul ţării noastre. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de imigrări au emis documente administrative pentru 326 de persoane care au fost obligate să părăsească ţara", se arată în comunicat. 

Totodată, poliţiştii au aplicat 322 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 158 societăţilor comerciale, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.260.500 lei. 

"Munca nedeclarată a străinilor aduce prejudicii atât angajaţilor, cât şi statului unde aceştia se înregistrează. Oferirea unor condiţii de muncă nesigure, salarii sub limita minimă sau şederea ilegală sunt doar câteva dintre dezavantajele angajaţilor", precizează IGI. 

În prezent, pe teritoriul României, se află peste 5.800 cetăţeni străini care desfăşoară activităţi lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 9% din numărul străinilor din ţara noastră. Cei mai mulţi provin din state precum China, Turcia şi Filipine.