Lupte pentru putere în PNL. "Amazoanele", trecute pe linie moartă. Strategii pentru noua sesiune parlamentară

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 15-08-2017 14:24

Liberalii se pregătesc de sesiunea  de toamnă. Pe de o parte vor  avea loc rescrieri ale raporturilor de forțe în  interiorul  grupurilor  parlamentare, consecință a   schimbării de ștafetă la nivelul conducerii centrale după ultimul Congres. În paralel, eforturile de racolare , la bucată, a unor parlamentari, în special din  zona ALDE, se vor intensifica.

În perioada 1-2 septembrie,  conducerea liberală se va reuni la Neptun, în propriul BPN , dar și în ședințe  de grupuri  parlamentare pentru a decide  strategia partidului pentru noua sesiune   parlamentară.

Potrivit unor surse din conducerea PNL,  parlamentarii liberali cu influență și relații prin alte partide cu reprezentare parlamentară precum PMP și ALDE vor primi mandate să atragă în următoarele luni cât mai mulți parlamentari, la bucată. Totul pentru pregătirea depunerii unei moțiuni de cenzură în a  doua jumătate a  acestei toamne, ne-au explicat  sursele citate.

"PSD și ALDE au pierdut deja majoritatea la Cameră. Au nevoie de  UDMR și minorități că să-și mențină poziția de putere. Cu fiecare  deputat și senator ALDE defectat le slăbim poziția și -i vom face pe cei din Uniune și din grupul lui Pambuccian să  se gândească de două ori înainte să voteze o nouă moțiune de cenzură",  ne-au precizat aceleași surse.

În paralel, debutul noii sesiuni parlamentare va  fi marcat de  noi lupte pentru funcții în interiorul PNL. La Senat,  deși nu se bucură de prea multă popularitate printre  colegi,  fostul lider Alina Gorghiu vânează deja  poziția de lider de grup, mizând pe o eventuală  susținere din partea lui Ludovic Orban pentru sprijinul  tacit acordat  candidaturii acestuia la șefia partidului.

O speranță deșartă însă, de vreme ce  Orban l-ar susține pe senatorul  Eugen Țapu Nazare pentru această poziție, susțin sursele citate.  Nu sunt  însă  singurii senatori liberali cu  astfel de ambiții. În competiție  ar putea intra, în funcție de evoluția internă a lucrurilor, și senatorii Florian Câțu, Iulian Dumitrescu și Răducu Filipescu, fiecare cochetând cu ideea unei astfel de candidaturi.

La Cameră, locul actual de lider de grup deținut de Raluca Turcan nu mai  este atât de sigur. Ranchiuni vechi, felul în care a  condus partidul ca lider interimar nu au fost uitate.  Doi vicepreședinți regionali, Florin Roman și Cristian Buican vor fi contracandidații ei  pentru acest post, primul  beneficiind de susținerea lui Ludovic Orban.