Londra 'AGITĂ apele' Brexitului: Propuneri pentru frontiera irlandeză

Autor: Andrei Radu
Publicat: 16-08-2017 19:17
Actualizat: 16-08-2017 20:19

Guvernul britanic prezintă miercuri propunerile sale în legătură cu graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, încercând să forţeze mâna celor 27 prin legarea acestei chestiuni de aceea a viitoarelor relaţii comerciale bilaterale, relatează AFP.

Comisia Europeană a reafirmat marţi că, înainte de orice negociere comercială, trebuie să se avanseze în privinţa a trei subiecte prioritare - soarta cetăţenilor europeni, costul retragerii şi chestiunea frontierei irlandeze. Pentru Londra însă viitorul parteneriat comercial şi negocierile pentru ieşirea din UE trebuie discutate în acelaşi timp.

Citește și: MASACRU în Nigeria: Zeci de morți și răniți în urma unor atentate SINUCIGAȘE comise de femei kamikaze

Ministerul britanic responsabil cu Brexit-ul a reiterat în propunerile sale prezentate miercuri că nu doreşte revenirea la posturile de frontieră, simbolul unei frontiere dure, dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Avem principii foarte clare. Prioritatea noastră este să ne înţelegem asupra absenţei infrastructurilor frontaliere care ar fi o revenire la posturile de frontieră din trecut şi total inacceptabilă pentru Marea Britanie", a scris ministerul într-un comunicat, conform Agerpres.

Pentru a se ajunge la acest rezultat, guvernul britanic propune UE două abordări: un "nou parteneriat vamal" ce ar permite "să nu existe nicio frontieră între Marea Britanie şi Irlanda" sau "aranjamente vamale" ce ar putea include în special eliminarea declaraţiilor de intrare şi de ieşire a bunurilor şi acorduri comerciale specifice pentru Irlanda de Nord.

Citește și: Oferta americanilor pentru Kim Jong Un: Ce încearcă SUA pentru a nu porni RĂZBOIUL

Marţi, guvernul britanic s-a pronunţat pentru un acord interimar de uniune vamală de aproximativ doi ani cu UE după Brexit, o propunere primită cu răceală de Bruxelles care a considerat-o prematură.

În această dispută legată de prioritatea subiectelor de negociat, guvernul de la Dublin a salutat la rândul său propunerile britanice, reamintind însă că "obiectivul imediat al următoarelor sesiuni de negocieri rămâne să se obţină progrese în privinţa drepturilor cetăţenilor şi rezolvarea chestiunii financiare, precum şi chestiunile specifice Irlandei".