SUA și Coreea de Sud încep exerciții militare comune! Seulul, AVERTISMENT pentru liderul Phenianului

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 21-08-2017 11:58
Actualizat: 21-08-2017 12:43

Preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, a avertizat luni regimul de la Phenian să nu se folosească de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene ca pretext pentru provocări, afirmând că aceste manevre sunt pur defensive, relatează Yonhap, potrivit agerpres.ro

Moon a făcut această declaraţie în timpul unei reuniuni a cabinetului său de miniştri, în contextul în care Coreea de Sud şi SUA au început luni exerciţiul anual "Ulchi Freedom Guardian" (UFG), denunţat în repetate rânduri de Coreea de Nord drept o repetiţie pentru o invazie a ţării. 

"Ulchi este un exerciţiu de apărare efectuat anual. Nu avem nicio intenţie de a escalada tensiunile în Peninsula Coreeană", a declarat Moon, insistând că "exerciţiul Ulchi are drept scop verificarea pregătirii de apărare pentru a proteja vieţile şi proprietăţile" sud-coreenilor.

Fructul care face senzaţie în magazine: Milioane de oameni sunt înnebuniţi după el


În acest context, Moon a mai spus că Phenianul nu ar trebui să folosească exerciţiul "ca pretext pentru agravarea situaţiei". 

"Coreea de Nord trebuie să înţeleagă că, din cauza provocărilor sale repetate, Coreea de Sud şi SUA trebuie să desfăşoare exerciţii de apărare, menţinându-se astfel acest ciclu vicios", a explicat el, recunoscând că situaţia actuală este mai gravă ca oricând. 

"Sper sincer să împiedic izbucnirea unui nou război pe acest pământ şi să menţinem pacea", a declarat preşedintele sud-coreean. "Guvernul va depune toate eforturile pentru a se asigura că situaţia actuală nu va degenera într-o criză a războiului, conlucrând cu comunitatea internaţională, bazându-se pe puternica alianţă între Coreea de Sud şi SUA", a subliniat acesta.

Ilie Năstase, după finala pierdută de Simona Halep: 'Nu înțelege nimic din sportul ăsta. Am închis sonorul, nu voiam să mai ascult, că mă zgâria pe creier'


Liderul politic de la Seul a ţinut să evidenţieze că uşile pentru dialogul cu Phenianul sunt în continuare deschise. 

În acest context, Moon a cerut guvernului şi armatei să menţină deplina pregătire de luptă pentru a face faţă provocărilor din partea Nordului. 

La exerciţiul Ulchi, care urmează să dureze până joi, participă zeci de mii de soldaţi sud-coreeni. Ministerul Apărării sud-coreean nu a specificat numărul lor, dar oficiali ai acestuia au declarat că dimensiunea efectivelor este similară cu cea de anul trecut, adică aproximativ 50.000. 

Statele Unite au redus în schimb numărul militarilor participanţi de la 25.000 la 17.500, potrivit Pentagonului. Trupele americane care participă la manevrele comune cu Coreea de Sud includ aproximativ 3.000 de militari ce provin din afara peninsulei. 

Într-un gest neobişnuit, trei comandanţi militari americani de rang înalt - comandantul şef al Flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului strategic al SUA, generalul John Hyten, şi directorul Agenţiei de apărare antirachetă, general-locotenentul Samuel Greaves - vor observa personal exerciţiul de la postul de comandă.